AAA

EKONOMIJA | 15.01.2020 20:00 > 15.01 20:00

SAD i Kina potpisali trgovinski sporazum


Predsednik SAD Donald Trump i potpredsednik Vlade Kine Liju He potpisali su danas trgovinski sporazum od kojeg se očekuje da poveća kinesku kupovinu američke robe i usluga i da umanji tenzije u dugom sporu dve najveće ekonomske sile.

Posle ceremonije potpisivanja u Beloj kući, Tramp je rekao da sporazum "ispravlja greške prošlosti" i da donosi ekonomsku pravdu američkim radnicima, prenosi Asošiejted pres.
"Potpisivanjem obeležavamo potpunu promenu u medjunarodnoj trgovini. Naši napori su izrodili transformišući sporazum koji će doneti koristi obema zemljama. Veoma je važno za ceo svet da dve gigantske i moćne nacije budu u harmoniji", rekao je Tramp.

Predsednik Kine Si Djinping naveo je u pismu Trampu koje je pročitao Liju He da je završetak prvog dela trgovinskog sporazuma "dobar za Kinu, za SAD i za ceo svet".

Medjutim, "Deo 1" trgovinskog sporazuma neće primorati Peking da načini velike ekonomske promene kao što je smanjenje nefer subvencija za kineske kompanije, što je Trampova administracija tražila u julu 2018. kada je započela trgovinski rat uvodjenjem carina na uvoz robe iz Kine.

Cilj sporazuma je da oslabi neke američke ekonomske sankcije Kini, dok bi Peking trebalo da poveća kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda i druge robe. Tramp je kao primere naveo govedje i svinjsko meso, živinu, morske plodove, pirinač i mlečne proizvode.

Sporazum predvidja da Kina u naredne dve godine kupi američke poljoprivredne proizvode i drugu robu i usluge, u vrednosti od 200 milijardi dolara, što bi trebalo da doprinese smanjenju američkog trgovinskog deficita s Kinom koji je 2018. godine dostigao 420 milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.

Sporazum će smanjiti tenzije izmedju dve zemlje nastale zbog trgovinskog rata koji je usporio globalni rast, naneo štetu američkim proizvodjačima i izazvao probleme u kineskoj ekonomiji.

Potpisivanje prvog dela sporazuma nastavak je procesa započetog u junu kada su Tramp i Si dogovorili okončanje jednogodišnjeg trgovinskog rata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.