AAA

EKONOMIJA | 07.04.2020 17:10 > 07.04 17:10

EU garantuje 15 milijardi evra pomoći najugroženijim zemljama

Evropska unija će garantovati više od 15 milijardi evra pomoći najugroženijim zemljama u Africi i ostatku sveta u borbi protiv pandemije korona virusa, najavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Afrika bi mogla da narednih sedmica ima iste probleme sa kojima smo se suočili mi u Evropi. Potrebna joj je naša pomoć protiv širenja virusa", upozorila je ona u video poruci na Tviteru.

Fon der Lajen je dodala da "EU zato garantuje više od 15 milijardi evra pomoći partnerima širom sveta protiv širenja virusa".

Evropski ministri za razvoj će o toj temi razgovarati na sutrašnjoj videokonferenciji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je prošlog petka najavio "paket finansijske pomoći" Africi i ostalim regionima u problemu.

Fon der Lajen je podsetila da je ceo svet suočen sa epidemijom korona virusa. "Od prvog slučaja u decembru, virus je pogodio praktično sve zemlje sveta i njegovo brzo širenje je imalo duboke posledice na naša društva, privredu i zdravstvene sisteme", dodala je ona.

Predsednica Evropske komisije je upozorila da se može očekivati još gora situacija ukoliko ne dodje do stabilizacije i pozvala na "koordinisani globalni odgovor".

Od izbijanja epidemije korona virusa u decembru 2019. u Kini, do danas je umrlo više od 75.000 ljudi širom sveta, a zaraženo više od 1,3 miliona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.