AAA

EKONOMIJA | 13.05.2020 22:40 > 13.05 22:40

Fon der Lajen o paketu za oporavak EU od pandemije korona virusa


Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je večeras da će paket finansijskih mera za oporavak EU od pandemije korona virusa obuhvatiti nove investicije, programe za solventnost i zdravstvo, i predloge za nove prihode EU.

Na sednici Evropskog parlamenta Fon der Lajen je navela da će plan oporavka koji će predložiti Komisija biti dodatak dugoročnom budžetu EU, ali da će novac za program biti kanalisan kroz budžet da bi Evropski parlament mogao da kontroliše potrošnju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Fon der Lajen nije pominjala iznos, ali je navela da će Evropska komisija novac za oporavak prikupiti na tržištu i da će biti potrošen tamo gde je najpotrebniji: u regionima najteže pogodjenim pandemijom.

Ona nije precizirala koje će nove prihode Evropska komisija predložiti.

Evropska komisija bi taj paket trebalo da predstavi najverovatnije sledeće nedelje, prenosi Hina.

Većina novca iz paketa, navodi Hina, trebalo bi da ide na finansiranje ključnih javnih investicija i reformi u skladu s evropskim prioritetima.

Deo novca biće namenjen i pokretanju ekonomije i privatnih ulaganja u ključne sektore i tehnologije poput telekomunikacione mreže 5G, veštačke inteligencije i obnovljivih izvora energije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.