AAA

EKONOMIJA | 14.05.2020 00:55 > 14.05 00:55

Italija zbog pandemije daje zdravstveno osiguranje 'radnicima na crno'


Italijanska vlada odlučila je u sredu da privremeno reguliše ilegalne strane radnike koji "rade na crno" u poljoprivrede i kao pomoć u kući, da bi im garantovala zdravstvenu zaštitu tokom pandemije.

"Postigli smo važan rezultat (...) u borbi protiv kriminala i otkrivanju 'rada na crno' ", objavio je premijer Djuzepe Konte predstavljajući uredbu Vlade koja, kako je rekao, "garantuje odgovarajući nivo zdravstvene zaštite" u vreme "izuzetne zdravstvene krize" prouzrokovane novim korona virusom, i istovremeno suzbija "ilegalne radne odnose". 

Svakog leta hiljade afričkih, ali i bugarskih i rumunskih poljoprivrednika dolaze u Italiju da beru voće i povrće i obavljaju druge poljoprivredne poslove. Mahom su mizerno plaćeni, borave u improvizovanim kampovima u veoma lošim higijenskim uslovima, a mnoge od njih eksploatišu mafijaške organizacije.

Dok kolektivni ugovor o poljoprivredi predviđa dnevno radno vreme ograničeno na šest sati i 40 minuta, uz nadnicu od 50 evra dnevno, ti ljudi rade čak i 14 sati. Plaćeni po količini ubranog voća ili povrća tri do četiri evra za 350 kilograma, mukotrpno mogu da stignu do nadnice od 20-30 evra dnevno.

Dekretom su predviđena dva slučaja: ili da poslodavci podnesu zahtev za regulisanje rada ilegalaca plaćanjem paušalnog doprinosa za svakog u iznosu od po 400 evra, ili stranci kojima je dozvola boravka istekla do 31. oktobra 2019. godine traže privremenu dozvolu koja košta 160 evra. Ta mogućnost je ponuđena od 1. juna do 15. jula.

Svi koji se prijave za to moraju biti u mogućnosti da opravdaju svoje prisustvo u Italiji 8. marta i da su radili kao poljoprivredni radnici ili pomoć u kući do 31. oktobra 2019. godine.

Uredbom Vlade su opštine i regioni pozvani, da bi se izbeglo širenje virusa, da preduzmu "hitne mere koje mogu da garantuju higijenu i bezbednost stanovanja" ilegalnih radnika.

U zajedničkom saopštenju nekoliko nevladinih organizacija i političkih partija, uključujući Oksfam-Italija, Radikalnu stranku i Federaciju evangeličkih crkava u Italiji, pozdravilo je taj "važan prvi korak čak i ako je ograničen na nekoliko sektora ka priznavanju prava i odbrana dostojanstva stotina hiljada stranaca"u Italiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.