AAA

EKONOMIJA | 18.05.2020 10:35 > 18.05 10:45

Japanska ekonomija u recesiji u prvom kvartalu

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromesečju 2020. pošto je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju, kao i strahovanja da bi mogla da nastupe još teža vremena, prenosi Glas Amerike (VOA).

Japanska vlada je izvestila danas da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, private investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata, a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se treća po veličini svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabeleži pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 posto, navodi VOA.

Ekonomija ove zemlje je izuzetno ranjiva na posledice pandemije s obzirom na zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživeli su krah zbog mera blokade usmerenih na borbu protiv bolesti kovid-19.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je korona virusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedelje ublažio mere vanrednog stanja u većem delu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana odredjena ograničenja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.