AAA

EKONOMIJA | 27.05.2020 13:30 > 27.05 13:30

EU: 750 milijardi evra za oživljavanje privrede

 Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom korona virusa.Stvaranje ovog fonda, pored ostalih instrumenata za oživljavanje privrede, predstavlja "evropsku prekretnicu za suočavanje sa nezapamćenom krizom", prokomentarisao je evropski komesar za privredu Paolo Djentiloni na Tviteru.

Od tog novca, 500 milijardi treba da bude podeljeno u obliku subvencija, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama, rekli su evropski izvori.

Ako bude prihvaćen, to će biti najveći stimulativni plan EU ikada do sada.

"Mi potencijalno vidimo radikalnu promenu u evropskoj makroekonomskoj politici... Ovo stvara važan presedan", prokomentarisao je danas kopredsednik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Filip Lamber.

Nemačka je prošle sedmice iznenadila najavljujući s Francuskom radikalnu promenu doktrine: Pariz i Berlin su u zajedničkom predlogu podržali plan od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruživanje evropskog duga, što je bila opcija kojoj se ranije Berlin protivio.

Medjutim, biće veoma teško da se dobije jednoglasna podrška država članica, što je neophodno za budžet, ocenjuje Frans pres i podseća da one nisu uspele da se krajem februara dogovore o budžetu od oko 1.000 milijardi evra za period 2021-2027.

Plan Ursule Fon der Lajen biće spoj dve opcije, a ne preslikani francusko-nemački predlog koji su prošle nedelje izneli Angela Merkel i Emanuel Makron, rekao je jedan evropski izvor.

Ostaje da se finaliziraju detalji o visini tog fonda i uslovima za njegovo korišćenje.

Pošto novi evropski budžet stupa na snagu tek 2021. godine, potrebno je naći rešenje da već najesen budu dostupna finansijska sredstva za podršku privredama ugroženim recesijom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.