AAA

EKONOMIJA | 08.06.2020 11:50 > 08.06 11:50

Japan i dalje u recesiji ali pad manji od očekivanog


Japanska privreda i dalje je u recesiji, ali je stopa pada manja nego što se procenjivalo za prvi kvartal, pokazali su podaci koje je danas objavila vlada te zemlje.

Razlika je nastala u velikoj meri zbog potražnje privatnog sektora koja nije pala koliko se procenjivalo.
Vlada Japana je objavila podatke u kojima se vidi pad privrede od 2,2 odsto u prvom kvartalu (januar-mart), što je bolji rezultat od ranije procenjenog pada od 3,4 odsto.

Neizvesnost medjutim ostaje, a brojke mogu biti lošije u drugom kvartalu koji traje od aprila do juna.

Jedan od vodećih japanskih stručnjaka za tržišnu izjavio je da poboljšanje japanske privrede ne iznenadjuje, s obzirom na ponovno otvaranje ekonomija širom sveta posle zatvaranja izazvanog pandemijom korona virusa.

Japanska ekonomija je već stagnirala proteklih godina, a situaciju su dodatno pogoršali trgovinski sukob SAD i Kine, njenih najvažnijih trgovinskih partnera, kao i pandemija korona virusa.

Vlada premijera Šinza Abea okrenula se javnoj potrošnji uključujući i nedavne mere za prevazilaženje posledica korona-krize.

Japan je takodje dugo imao problem i sa nedostatkom radne snage.

Stopa nezaposlenosti u Japanu blago je porasla i u aprilu je iznosila 2,6 odsto, ali otpuštanja koja su češća u Americi i drugim državama se ovde nisu dogadjala.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.