AAA

EKONOMIJA | 31.07.2020 21:15 > 31.07 21:15

Fijat Krasjler zabeležio manje gubitke od očekivanih


Kompanija Fijat Krajsler objavila je da je zabeležila manje gubitke od očekivanih usled prestanka rada fabrika zbog korona virusa i da predvidja poboljšanje uslova u ostatku godine.

Američko-italijanski proizvodjač automobila izgubio je nešto više od 1,2 milijarde dolara, ali je uspeo da zaradi 46,2 miliona dolara pre oporezivanja u Severnoj Americi, gde je bio primoran da obustavi rad u fabrikama na sedam nedelja.
To je dovelo do gubitka najvećeg dela prihoda od najprofitabilnijeg tržišta za tu kompaniju.

Kompanija je danas saopštila da u drugoj polovini 2020. godine očekuje "oporavak profitabilnosti".

Navedeno je da je uobičajena letnja obustava rada ukinuta ili skraćena u većini severnoameričkih fabrika radi zadovoljenja veće potražnje za vozilima od očekivane.

Kompanija je izgubila 77 centa po akciji od aprila do juna, što je znatno bolje od gubitka 1,48 dolara po akciji, kako se očekivalo.

Gubitak predstavlja veliki preokret u odnosu na prošlogodišnje drugo tromesečje kada je Fijat Krajsler zaradio 884 miliona dolara. Kompanija je upozorila da će drugo tromesečje ove godine biti znatno lošije od prvog kada je izgubila 1,84 milijarde dolara.

Iznenadjujuć rezultat kompanija je pripisala "uspešnom i bezbednom" ponovnom pokretanju svojih fabrika koje su u SAD bile zatvorene od sredine marta do 18. maja.

Kompanija je navela da i dalje planira kapitalnu potrošnju od 9,48 milijardi do nešto više od 10 milijardi dolara u 2020. godini u kojoj će predstaviti pet novih električnih vozila. Novi veliki "džip SUV" trebalo bi da se pojavi početkom sledeće godine, a redizajnirani "grand čiroki" u trećem tromesečju 2021. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.