AAA

EKONOMIJA | 03.08.2020 21:00 > 03.08 21:00

Etiopija, Egipat i Sudan nastavili pregovore o sporu oko brane GERD


Etiopija, Egipat i Sudan su danas nastavili pregovore radi rešavanja dugogodišnjeg spora oko velike brane GERD koju Etiopija gradi na reci Plavi Nil.

Pregovori su nastavljeni dan pošto su desetine hiljada Etiopljana preplavile ulice u Adis Abebi, slaveći prvu fazu punjenja rezervoara brane, čija je zapremina 74 milijarde kubnih metara.
Objava Etiopije o punjenju brane povećala je strahove i konfuziju u Sudanu i Egiptu, kroz koje Nil teče nizvodno.

I Kartum i Kairo su se više puta usprotivili punjenju velikog rezervoara bez dogovora zemalja u basenu reke Nil.

Etiopija navodi da će brana obezbediti električnu energiju milionima stanovnika, da će doprineti njihovom izlasku iz siromaštva i da će zemlja zahvaljujući njoj postati veliki izvoznik struje.

S druge strane, Egipat, koji snabdeva svojih 100 miliona stanovnika vodom iz Nila, navodi da brana koja zadržava dotok predstavlja "egzistencijalnu pretnju".

Sudan, koji se nalazi izmedju Etiopije i Egipta, strahuje da bi projekat mogao da ugrozi njegove brane, iako bi trebalo da ima koristi od brane GERD, kao što su pristup jeftinoj struji i smanjenje poplava.

Plavi Nil i Beli Nil se blizu Kartuma ulivaju u reku Nil koja teče kroz Egipat i uliva se u Sredozemno more.

Ključna pitanja u pregovorima su koliko vode će Etiopija puštati nizvodno, ka Egiptu, u slučaju višegodišnje suše, i kako će države rešavati eventualne buduće sporove.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.