AAA

EKONOMIJA | 17.09.2020 13:15 > 17.09 13:17

Berze dijamanata u Izraelu i Dubajiu potpisuju trgovinski ugovor


Berze dijamanata u Izraelu i Dubaiju su danas objavile da su postigle sporazum o jačanju trgovine samo nekoliko dana pošto je Izrael u Beloj kući potpisao sporazume sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom o normalizaciji odnosa.

Sporazumima iz Vašingtona, uz posredovanje SAD, UAE i Izrael prvi put iznose u javnost svoje skrovite ekonomske veze. UAE su prošlog meseca najavili kraj bojkota Izraela, dozvolivši da trgovina teče izmedju naftom bogatih Emirata i Izraela. Emiratske i izraelske banke i istraživačke kompanije već su požurile da potpišu sporazume.

Izrael, nekada najveći svetski prodajni centar dijamanata, i dalje je lider u poliranju velikih dijamanata i sedište je snažnog sektora visoke tehnologije. Dubai, regionalno finansijsko središte, domaćin je trgovine dijamantima u nastajanju. Ta delatnost je tamo porasla sa izvozne trgovine od 3,6 milijardi dolara 2003. na 23 milijarde u 2019. godini.

Izraelska Berza dijamanata otvoriće kancelariju u Dubaiju, dok će "Dubai Multi Commodities Center" ekonomski slobodna zona, postaviti radnju u Ramat Ganu u Izraelu, bazi izraelske berze. 

Ahmed Bin Sulajem, šef DMCC-a i predsedavajući Dijamantske berze Dubaija, rekao je da će sporazum "privući preduzeća u Emirat, pojačati regionalnu i medjunarodnu trgovinu dragim kamenom".

Joram Dvaš, šef Izraelske berze dijamanata, pohvalio je ekonomske slobodne zone Dubaija i "pogodne uslove poslovanja".

Takodje danas, kompanija "Emirates Flight Catering" koja snabdeva hranom "Emirates Airlines" i preko 100 drugih kompanija, najavila je da će u svom sedištu u UAE do januara uspostaviti pogon za pripremu sertifikovane "košer hrane", kakvu traže Jevreji.

S obzirom na to da će izraelski poslovni ljudi i turisti uskoro početi da stižu u UAE, federaciju sedam šeikata, "potražnja za košer hranom u UAE i regionu brzo će rasti", rekao je Said Mohamed, izvršni direktor firme "Emirates Flight Catering".

Partnerstvo sa "CCL Holdings", kompanijom za "košer sertifikaciju", verovatno će se proširiti i na otvaranje "košer restorana" i nudjenje "sertifikovane košer hrane" u hotelima i na skupovima širom drugih arapskih zemalja Zaliva, dodao je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.