AAA

EKONOMIJA | 19.10.2020 14:55 > 19.10 14:58

Kina se uspešno ekonomski oporavlja od posledica krize (VIDEO)


Kina se uspešno ekonomski oporavlja od posledica krize usled pandemije korona virusa, dok se ekonomske aktivnosti u SAD i Evropi smanjuju.

Ekonomska aktivnost Kine porasla je na 4,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal kada je bila 3,2 odsto, saopšteno je danas.
Državni zavod za statistiku u izveštaju je naveo da je Kina "nastavila sa stalnim oporavkom", ali da je "medjunarodno okruženje i dalje komplikovano i ozbiljno".

Maloprodajna trgovina je porasla po prvi put otkad je počela pandemija, a porasla je i fabrička proizvodnja usled sve veće potražnje za maskama i drugom medicinskom opremom.

Kina je jedina velika ekonomija za koju se očekuje rast ove godine, dok se aktivnosti u SAD, Evropi i Japanu smanjuju.

Mnoga azijska tržišta porasla su na krilima kineskog rasta.

Kina, u kojoj je pandemija počela u decembru, prva je velika ekonomija koja beleži porast nakon što je vladajuća Komunistička partija u martu proglasila da je zaraza pod kontrolom i ponovno otvorila fabrike i radnje.

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu bila opala za 6,8 odsto što je bio najgori učinak od 1960-ih.

Medjunarodni monetarni fond predvidja da će ekonomski rast Kine ove godine biti 1,8 odsto, dok se očekuje da će američka ekonomija pasti za 4,3 odsto. MMF očekuje smanjenje od 9,8 odsto u Francuskoj, šest odsto u Nemačkoj i 5,3 odsto u Japanu.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.