AAA

EKONOMIJA | 29.10.2020 19:10 > 29.10 19:10

Ekson-Mobil ukida hiljade radnih mesta jer potražnja za naftom opada

Američka multinacionalna kompanija za naftu i gas "Ekson-Mobil" je najavila ukidanje 1.900 radnih mesta u SAD jer pandemija i dalje smanjuje potražnju za gorivom.

Ta kompanija koja je na kraju 2019. imala 75.000 zaposlenih širom sveta, nedavno je najavila da će ukinuti 1.600 radnih mesta u Evropi i počela je program dobrovoljnog odlaska zaposlenih u Australiji, a razmatra smanjenje broja radnih mesta i u Kanadi.
Naftni gigant iz Irvinga u Teksasu rekao je da će smanjenje broja zaposlenih u SAD biti "dobrovoljno i nedobrovoljno", uglavnom u upravi u Hjustonu.

Naftna industrija bori se cele ove godine za opstanak jer su cene goriva pale znatno ispod onoga što proizvođačima nadoknadjuje troškove.

Kako je pandemija zahvatala američku ekonomiju i potražnja za gorivom naglo opadala, "Ekson-Mobil" je već u martu najavio da će smanjiti rashode za 30 odsto.

Na sastanku sa zaposlenima prošle nedelje izvršni direktor Daren Vous je rekao da kompanija premašuje smanjenje rashoda koje je najavila u martu, odlažući više od 10 milijardi dolara kapitalnih ulaganja i smanjujući operativne troškove za još 15 odsto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.