AAA

EKONOMIJA | 07.11.2020 16:45 > 07.11 16:45

Lukašenko otvorio prvu nuklearnu elektranu u Belorusiji uprkos protivljenju Litvanije


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je zvanično otvorio deo prve nuklearne elektrane u toj zemlji kojoj se oštro protivi susedna Litvanija.

Lukašenko je rekao da će otvaranje "Beloruske atomske elektrostanice" kod grada Astravec, izgradjene i finansirane od Rusije, "služiti kao podsticaj za privlačenje najnaprednijih tehnologija i za inovativne pravce u nauci i obrazovanju".
Litvanija se dugo protivi otvaranju nuklearne elektrane, udaljene oko 40 kilometara od njenog glavnog grada Vilnjusa.

Vlasti Litvanije navode da su izgradnju elektrane pratile nesreće, kradja materijala i loš tretman radnika.

Elektrana je u utorak počela da proizvodi električnu energiju, a Litvanija je odmah presekla dovod struje iz Belorusije, u skladu sa zakonom koji zabranjuje njen uvoz nakon što postrojenje počne s radom.

Litvanske primedbe je odbacila ruska državna nuklearna korporacija Rosatom, koja je izgradila elektranu u Belorusiji, navodeći da je ona u skladu s najvišim standardima i da je to potvrdila i Medjunarodna agencija za atomsku energiju.

Nuklearna elektrana treba da bude u potpunosti završena 2022. godine, a plan je da ima dva reaktora, od kojih će svaki proizvoditi po 1.200 megavata struje. Sada radi jedan reaktor koji proizvodi 400 megavata.

Izgradnja elektrane je odložena kada je reaktorski sud pao na zemlju 2016. godine nakon što ga radnici nisu pravilno vezali tokom instalacije. Rosatom je tada insistirao da reaktor nije oštećen, ali je pristao da ga zameni, na zahtev beloruskih vlasti.

Belorusija je pretrpela veliku štetu 1986. godine zbog nuklearne katastrofe u Černobilju, kada je radioaktivni oblak prekrio veliki deo Evrope.

Litvanija je 2009. zatvorila jedinu nuklearnu elektranu iz sovjetskog perioda.

Vlasti Litvanije su prethodnih nedelja podelile tablete joda gradjanima koji žive blizu granice s Belorusijom, u čijoj blizini je nova nukearna elektrana.

Ako se uzmu ubrzo posle nuklearnog incidenta, tablete joda mogu da spreče oboljevanje od raka štitne žlezde.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.