AAA

EKONOMIJA | 07.04.2021 11:40 > 07.04 11:43

MMF: Rast kineske ekonomije u ovoj godini biće 8,4 odsto

Nova procena Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) je da će kineska ekonomija ove godine imati rast od 8,4 odsto.

Ta brojka je 0,3 procentna poena iznad predvidjanja MMF-a iz januara, prema najnovijem ažuriranju Svetskih ekonomskih izgleda objavljenim na početku prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke, prenela je Kineska medijska grupa.

"To će biti najjača stopa rasta u zemlji od 2011. godine, jer su efikasne mere suzbijanja epidemije, snažan odgovor javnih investicija i podrška likvidnosti Centralne banke olakšale snažan oporavak", naveo je MMF.
Kineski godišnji rast BDP-a od 2,3 procenta u 2020. godini ukazuje na to da je ta zemlja predvodila velike ekonomije u godišnjem pozitivnom rastu 2020. godine.

Ističe se da je druga po veličini ekonomija postavila stopu rasta BDP-a na više od šest procenata za 2021. godinu, dok se njen ekonomski oporavak zahuktava.

Prema MMF-u, očekuje se da će se privredni rast Kine u narednoj godini usporiti na 5,6 odsto. Takodje je upozorio da su faktori rizika pre pandemije i dalje relevantni.

„To su tenzije izmedju Sjedinjenih Država i Kine na brojnim frontovima, uključujući medjunarodnu trgovinu, intelektualnu svojinu i sajber sigurnost", navodi MMF.

MMF je takodje predvideo da će globalna ekonomija porasti za šest procenata 2021. godine, što je stopa nevidjena od 1970-ih, zahvaljujući nevidjenim odgovorima politike na pandemiju, ukazala je Kineska medijska grupa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.