AAA

EKONOMIJA | 24.01.2022 13:30 > 24.01 13:30

Nuklearne elektrane daju četvrtinu proizvodnje struje u EU

Struja iz nuklearne energije u EU se proizvodi u 13 članica, a najveći proizvodjač je Francuska koja iz reaktora pokriva više od polovine ukupne proizvodnje.

U 2020. je 13 članica EU proizvelo u nuklearnim elektranama 683.512 GWh ili gotovo 25 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Uniji, pokazuju podaci Eurostata.
Udeo Francuske u proizvodnji energije iz nuklearnih elektrana u EU je 52 odsto a slede Nemačka i Španija sa po devet procenata i Švedska sa sedam odsto.

Te četiri zemlje zajedno obezbedjuju više od tri četvrine struje proizvedene u nuklearnim kapacitetima EU.

Evropska statistička služba navela je da je početkom 2020. godine 13 članica EU imalo ukupno 109 nuklearnih reaktora u radu.

Navodi se i da su te godine trajno ugašena tri nuklearna reaktora, dva u Francuskoj i jedan u Švedskoj.

Ipak je Francuska članica EU koja najviše zavisi od energije iz nuklearnih reaktora koji su 2020. obezbedili 67 odsto ukupno proizvedene električne energije.

Više od polovine svoje struje u nuklearnim elektranama proizvede jedino još Slovačka (54 odsto).

Gledano prema udelu struje proizvedene u atomskim centralama u ukupnoj proizvodnji, slede Madjarska sa 46 odsto, Bugarska, Belgija i Slovenija sa po oko 40 odsto.

Gradjani EU inače su podeljeni po pitanju nuklearne energije.

Kako su pokazale debate gradjana u okviru Konferencije o budućnosti Evrope, neki smatraju da nuklearna energija nije dobra za životnu sredinu, drugi misle da je ugalj još gori a treći se plaše da će energija biti još skuplja ako nuklearne elektrane budu zatvorene.

U medjuvremenu je grupa stručnjaka koja savetuje Evropsku komisiju o zelenim finansijama kritikovala planove Brisela da gas i nuklearnu energiju označe kao "prelazni" izvor energije u klasifikaciji održivog finansiranja EU (taksonomiji).

Platforma za održivo finansiranje EU u danas objavljenom mišljenju odbacila je predlog Komisije i istakla da se gas i nuklearna energija ne mogu smatrati zelenim u sadašnjim okolnostima, prenosi EURACTIV.com.

Prema pravilima EU, neka tehnologija se ne može smatrati zelenom ako prouzrokuje "značajnu štetu" nekom od šest ciljeva "taksonomije" ublažavanju klimatskih promena, prilagodjavanju klimatskim promenama, zaštiti vode, prelasku na cirkularnu ekonomiju, sprečavanju zagadjenja i zaštiti biodiverziteta.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.