AAA

EKONOMIJA | 23.05.2022 15:05 > 23.05 15:08

Svetska banka: Kineski rast i stabilnost služe kao javno dobro istočnoj Aziji i regionu Pacifika (VIDEO)

Kineski ekonomski rast i stabilnost postali su javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika, što pruža stabilnost i podršku regionu, izjavio je ekonomista Svetske banke Aditija Matu.

"Kina postaje sve važnija za ovaj region, ono što se dešava u Kini važno je za ceo region", rekao je ekonomista Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik Aditija Matu za kinesku novinsku agenciju Sinhua.
Kina i dalje najviše doprinosi globalnom rastu i takođe je značajan izvor finalne potražnje za zemlje u regionu, sa oko desetinom ukupne dodate vrednosti proizvedene u Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Tajlandu i Vijetnamu koja se na kraju apsorbuje u Kini, navodi se u nedavno objavljenom ekonomskom izveštaju Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik.

Uprkos negativnim rizicima, uključujući sukob Rusije i Ukrajine, koji bi mogao da dovede do još viših cena robe, smanjenja izvozne potražnje i nestabilnog finansijskog tržišta, ponovnog širenja korona virusa i pooštravanja globalnih finansijskih uslova, Mato je rekao da Kina ima politički prostor i kapacitet da odgovori na šokove.

Nijednoj zemlji neće biti lako da se nosi sa trostrukim šokovima, rekao je on, dodajući da se "na sreću, Kina ponaša mudro i ima potencijal da se mudro ponaša".

On je rekao da je Kina sprovela ograničenja u fiskalnoj i monetarnoj politici u ranoj fazi pandemije, ostavljajući zemlji prostor za manevrisanje.

Ako Kina obezbedi fiskalni podsticaj, to će koristiti ne samo kineskoj, već i regionalnoj ekonomiji, rekao je on.

Svetska banka vidi tri nove oblasti u kojima postoji mogućnost rasta za region, a to su trgovina, digitalne tehnologije i zelena proizvodnja.

Matu je savetovao donosioce odluka da zadrže trgovinu otvorenom. "Ograničenja izvoza su primer zatvorenikove dileme, gde preduzimate mere koje izgledaju kao da su u vašem interesu, ali loše utiču na sve, uključujući i vas", rekao je on.

Matu je rekao da bi zemlje takođe trebalo da stvore infrastrukturu kako bi iskoristile prednosti bržeg širenja tehnologija, što Kina uspešno radi i pokušava da razvije regulatorni pristup kako bi iskoristila prednosti dok se bavi problemima kao što su monopol i digitalna privatnost.

Svetska banka je spustila svoju prognozu ukupnog ekonomskog rasta u istočnoj Aziji i Pacifiku na pet odsto u 2022. godini, 0,4 procentna poena manje od prethodne projekcije u oktobru.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.