AAA

EKONOMIJA | 29.09.2022 07:10 > 29.09 07:10

Porše izlazi na berzu u jednoj od najvećih ponuda u istoriji Evrope


"Folksvagen" priprema prodaju na berzi udela u proizvođaču luksuznih automobila "Porše" uoči njegovog izlaska na tržište očekivanog danas, koji će biti među najvećim takvim ponudama u istoriji Evrope.

Nemački proizvođač automobila procenjuje da bi time mogao da prikupi čak 9,5 milijardi evra koje bi mogao da iskoristi za svoj prodor u softver, usluge i električna i autonomna vozila u skladu s promenom fokusa svetske automobilske industrije.
U sredu je "Folksvagen" procenio ponudu na 82,50 evra po akciji što je vrhu mogućeg raspona. Očekuje se da će akcije početi da se prodaju već danas.

Ponuda omogućava "Folksvagenu" da iskoristi interesovanje investitora za "Porše" čije su velike profitne marže  od 15 do 20 odsto na vozila, kao što su sportski automobil 911 i "Caienne SUV" daleko iznad jednocifrenog profita uobičajenog za masovne modele automobila na tržištu.

Taj prihod će "Folksvagenu" pomoći plaćanje ogromnih ulaganja u renoviranje fabrika i istraživanje i razvoj, rekao je Kristijan Štadler, profesor strateškog menadžmenta Poslovne škole Vorvik.

"Potreban im je novac, a elektrifikacija vozila je super skupa", rekao je Štadler. Uz to "sve je skuplje pozajmljivati novac" jer kamatne stope rastu. Štadler je rekao da je "Folksvagen" takođe verovatno imao na umu uspešnu ponudu svog manjinskog udela 2015. godine u proizvođaču luksuznih automobila "Ferari".

Očekivana prodaja na berzi znači da je vrednost "Poršea" u celini oko 75 milijardi evra, dok 86 milijardi evra iznosi vrednost celog "Folksvagena", uključujući "Porše" i još devet automobilskih brendova koje ima VW.

Ta ogromna vrednost je delom potvrda očekivanja da se luksuzna preduzeća bolje drže tokom recesije zahvaljujući svojoj dobroj bazi kupaca.

Cene u SAD za sportski "Porše 911" počinju od 106.000 dolara.

Kompanije s različitim vrstama poslovanja u ovom slučaju luksuzni i automobili masovne proizvodnje, često vrede manje u celini, nego što njihovi delovi vrede odvojeno, rekao je Majkl Grote, profesor korporativnih finansija u Frankfurtskoj školi finansija i menadžmenta.

"Folksvagen" je zato "želeo da se oslobodi takozvanog konglomeratnog popusta", rekao je Grote. "Toliko je vrednosti zakopano u tim velikim firmama, da svaki put kada dođe vest da će se podeliti, cena akcija raste".

"Daimler", konkurent VW, uradio je nešto slično tako što je svoje poslovanje s kamionima izdvojio iz svog biznisa luksuznih automobila "Mercedes-Benz", a farmaceutska i hemijska kompanija "Bayer" je to takodje uradila sa svojom divizijom za poliuretane i polikarbonatne materijale, sada "Covestro", rekao je on.

Izgledi za automobilsku industriju su zamagljeni jer inflacija i visoke kamatne stope dovode do strahovanja od recesije u velikim ekonomijama kao što su Evropa i SAD.

Dok će "Folksvagen" sa sedištem u Volfsburgu ostati većinski akcionar "Poršea" i industrijska saradnja tih dveju kompanija će se nastaviti, cilj prodaje je da "Porše" stekne više autonomije. Generalni direktor "Folksvagena" Oliver Blume, ostaće u dvostrukoj ulozi jer je zadržao svoju raniju ulogu šefa "Poršea".

U okviru ponude, 12,5 odsto "Poršea" se prodaje investitorima u obliku akcija bez prava glasa. Kao deo transakcije, "Porsche Automobil Holding SE" koji predstavlja porodice Porše i Pih potomke pionira automobilske industrije Ferdinanda Poršea, kupuje još 12,5 odsto plus jednu akciju s pravom glasa uz premiju od 7,5 odsto. Taj holding je takođe "Folksvagenov" kontrolni akcionar sa 53 odsto akcija s pravom glasa.

Državni investicioni fondovi Katara, Norveške i Abu Dabija već su pristali da preuzmu udeo, zajedno s menadžerom novca, kompanijom "T. Rou Prajs".

"Folksvagen" je "Porše" preuzeo 2012. godine pošto je "Porše" pokušao da kupi "Folksvagen" i završio u dugovima.

Ukupan prihod od prodaje dva paketa akcija procenjuje se na čak 19,5 milijardi evra na gornjem kraju raspona ponude od 76,50 do 82,50 evra po akciji. Od tog iznosa, 49 odsto će biti isplaćeno kao dividenda akcionarima "Folksvagena", ostavljajući 9,5 milijardi evra tom proizvođaču automobila za finansiranje svojih investicija u buduće tehnologije.

"Folksvagen" može da taj novac upotrebi za ulaganje u nove fabrike, tehnologije i linije poslovanja dok se globalna autoindustrija okreće ka električnim vozilima u skladu s fokusom širom sveta na suzbijanju emisije gasova staklene bašte koji menjaju klimu i kako razvoj softvera igra sve veću ulogu u tom pomaku ka novom.

Ta nemačka kompanija je 217.000 vozila s pogonom samo na baterije prodala u prvoj polovini ove godine, što je 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a planira da izgradi šest fabrika baterija u Evropi do 2030. godine.

Po procenjenih 9,5 milijardi evra, prodaja deonica "Pršea" na berzi je visoko među najvećim evropskim ponudama akcija, iza prodaje italijanskog elektroprivrednog preduzeća "Enel" 1999. godine, procenjene na 16,6 milijardi dolara, i "Dojče Telekoma" 1996. godine, procenjene na 12,5 milijardi dolara, kažu podatci firme "Refinitiv" o finansijskim tržištima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.