AAA

EKONOMIJA | 05.10.2022 23:05 > 05.10 23:05

Pred samit EU šefovi vlada Španije i Nemačke razgovarali o energetskoj krizi


Lideri Španije i Nemačke razgovarli su u Španiji u sredu, dva dana pre no što će učestvovati na samitu Evropske unije i razgovarali o energetskoj krizi u Evropi koja je nastala usled ruske invazije na Ukrajinu.

Španski premijer Pedro Sančes ugostio je nemačkog kancelara Olafa Šolca u severozapadnom gradu La Korunja. Dvojicu lidera levog centra pratilo je 15 ministara iz njihovih vlada.
Samit EU u Pragu u petak će verovatno uključiti razgovore o planu Nemačke da subvencioniše cene gasa za svoje potrošače i preduzeća, što je pokrenulo pitanja iz Francuske i Italije.

Sančes je rekao da "saoseća" sa Nemačkom zbog njene hitne potrebe da nađe alternative ruskom gasu i nafti, i dodao da EU treba da nađe zajednička rešenja. I Sančes i Šolc podržavaju reformu energetskog tržišta EU.

"Posledice rata u Ukrajini utiču na sve nas, ali očigledno imaju veći uticaj na zemlje s većom zavisnošću od ruskih goriva na bazi ugljenika. Tako da razumemo situaciju u kojoj je Nemačka", rekao je Sančes i dodao: "Nemačka je vodeća evropska ekonomija, tako da je interesu svih nas da Nemačka radi dobro".

Šolc je ponovio svoju podršku nastojanju Španije da izgradi još jedan, veći gasovod s Francuskom koji bi ka severu Evrope mogao da pumpa prirodni gas, i potencijalno "zeleni vodonik". Taj plan, međutim, nije dobio nikakvu podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Šolc je rekao da nisu razgovarali o evropskom protivraketnom odbrambenom štitu koji je predložila Nemačka, a tu temu su neki mediji očekivali.

U četvrtak, lideri više od 40 zemalja EU i zemalja koje nisu članice EU sastaće se u Pragu kako bi pokrenule "Evropsku političku zajednicu" koju zastupa Makron i koja ima za cilj jačanje bezbednosti i prosperiteta širom kontinenta. Sutradan će se okupiti lideri 27 članica EU da razgovaraju o energetici i ratu u Ukrajini.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.