AAA

EKONOMIJA | 03.02.2023 22:30 > 03.02 22:30

Poljoprivrednici u Francuskoj u sredu pozvani na protest traktorima u Parizu

Francuski poljoprivrednici pozvani su da se u sredu u Parizu okupe na protestu traktorima, kako bi osudili "nestanak" domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja pesticida koji su im na raspolaganju.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su na protest 8. februara u Parizu i potom do 20. februara širom Francuske.
Poljoprivrednici planiraju u sredu da se traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učešće je prijavilo oko 900 poljoprivrednika.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije o zabrani tih proizvoda.

Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za seme šećerne repe, da bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Sindikat je ocenio je da je već katastrofalno stanje u nekim poljoprivrednim sektorima i da će uz zabranu insekticida nestati poljopriveda u Francuskoj.

Sindikat se zalaže za nastavak upotrebe insekticida dok se ne pronađe drugo rešenje jer je u pitanju "suverenitet hrane", koji je vlada označila kao jedan od svojih prioriteta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.