AAA

EKONOMIJA | 03.01.2017 16:50 > 03.01 19:38

Kina ukida monopol na so stariji od Velikog zida


Kina uvodi izmene u industriju soli s namerom da smanji monopol koji država ima više od 2.000 godina, duže nego što postoji Veliki kineski zid.

Odluka Vlade, koja je stupila na snagu 1. januara, dozvoljava ulazak privatnim kompanijama na tržište soli i "savremen način distribucije" soli.

Vladini planeri će i dalje imati nadzor nad maloprodajnom cenom soli, da bi se sprečila "nenormalna kolebanja", ali će cene u suprotnom diktirati tržište, saopštio je Državni savet.

Kina poslednjih godina obećava da će otvoriti svoju ekonomiju za privatne i strane kompanije i učiniti državna preduzeća konkurentnijim. Industrija soli jeste vrlo mali segment državne industrije u Kini, ali bi mogla da pokaže koliko će vlasti održati to obećanje.

Dinastije su još od pre više od 2.000 godina strogo kontrolisale proizvodnju i prodaju soli, što se nije promenilo ni za vlasti Komunističke partije, kada je uvedena posebna policijska jedinica za nalaženje i zatvaranje ilegalnih, privatnih proizvodjača. Tako je 2013. godine uhvaćen domaći trgovinski gigant "Alibaba" da u radnjama prodaje so, kršeći državni monopol.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.