AAA

EKONOMIJA | 09.01.2017 19:20 > 09.01 21:42

'Auto-industrija mora da se prilagodi Trampu'

Direktor "Fijat Krajsler automobila" Serdjo Markione rekao je danas da će auto-industrija morati da se prilagodi taktici budućeg američkog predsednika Donalda Trampa.

"Ovo je nova teritorija za većinu nas. Niko od nas ranije nije imao predsednika koji tvituje", rekao je Markione na okruglom stolu s novinarima tokom godišnjeg Sajma automobila u Detroitu, u američkoj državi Mičigen.

Markione je rekao da je odluka njegove kompanije, objavljena juče, da će investirati milijardu dolara u dva automobilska pogona u SAD za proizvodnju tri nova modela vozila "Džip" (Jeep) čime će se otvoriti 2.000 novih radnih mesta, pripremana već neko vreme i da to nije odlučeno pod uticajem Trampa.

Ipak, Tramp je danas u tviter poruci pozdravio najave Fijat Krajslera i Ford Motorsa na početku Sajma automobila u Detroitu da će proširiti svoje fabrike u SAD i zaposliti američke radnike.  

Tramp je danas na tviteru napisao: "Konačno se dešava" i zahvalio Fordu i Fijat Krajsleru što će investirati u SAD.

Tramp je ranije kritikovao strategiju automobilske industrije da proizvodi vozila u Meksiku i uvozi ih u SAD. On je zapretio uvodjenjem carine od 35 odsto i rekao da vozila treba da se prave u SAD, da na njima rade američki radnici.

Markione je rekao danas da Fijat Krajsler traži partnera za mala vozila, dok bi se kompanija usredsredila na proizvodnju većih vozila kao što su modeli "Džip". Markione je rekao da mu je potrebno više informacija o carini pre no što nadje partnera.

"Potrebna mi je jasnoća, mislim da je svima nama potrebna jasnoća", rekao je Markione.

Ford je prošle nedelje odustao od plana izgradnje fabrike malih automobila za 1,6 milijardi dolara u Meksiku i saopštio da će 700 miliona dolara uložiti u proširenje pogona u Mičigenu za izgradnju novih električnih vozila i vozila bez vozača.

Direktori Dženeral Motorsa i Folksvagena rekli su na sajmu da ne planiraju da promene programe proizvodnje uprkos Trampovoj pretnji uvodjenjem carine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.