AAA

EKONOMIJA | 05.04.2017 16:00 > 05.04 16:02

Džej-Ej-Bi kupuje Paneru za više od sedam milijardi dolara

Evropska kompanija "Džej-Ej-Bi" (JAB) ugovorila je danas kupovinu američke firme "Panera bred" (Panera Bread) za više od sedam milijardi dolara.

JAB je poznata po sve većem broju brendova koje poseduje ili u kojima ima značajan udeo, a medju njima su "Pits kofi en ti" (Peet's Coffee & Tea), "Karibu kofi" (Caribou Coffee), "Stamtaun kofi" (Stumptown Coffee) i "Krispi krim donats" (Krispy Kreme Doughnuts).

Glasine o kupovini "Panere" kruže danima, a jedna od navodno zainteresovanih kompanija je i "Starbaks" (Starbucks).

Danas je otkriveno da iza lanca prodaje sendviča i supa iz američkog grada Sent Luisa zapravo stoji JAB, investicioni fond sa sedištem u Luksemburgu koji je neprimetno postao konkurencija "Starbaksu".

Osnivač i direktor "Panere" Ron Šaič (Shaich) rekao je da je uspeh kompanije "nusproizvod posvećenosti dugoročnom odlučivanju i poslovanju u interesu akcionara".

"Verujemo da je dogovor sa JAB-om najbolji način da nastavimo da poslujemo s ovim pristupom. Srećni smo što se pridružujemo JAB-u, privatnom investitoru koji ima podjednako dugoročnu perspektivu i koji je duboko posvećen našem strateškom planu", rekao je Šaič.

Šaič je početkom 80-ih otvorio prodavnicu kolača u Bostonu dok danas poseduje više od 2.000 pekara-kafića s godišnjim prihodom od pet milijardi dolara od prodaje.

JAB će platiti 315 dolara po akciji "Panere", što je uvećanje od 14,5 odsto u odnosu na jučerašnju cenu akcije od 274 dolara.

Transakciju koja uključuje i oko 340 miliona duga, treba tek da odobre akcionari "Panere". Očekuje se da transakcija bude završena do trećeg tromesečja.

Akcije "Panere" skočile su za više od 12 odsto pre današnjeg otvaranja berze.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.