AAA

EKONOMIJA | 17.05.2017 22:50 > 17.05 23:03

Zbog političkog uznemirenja u Vašingtonu rekordan pad na Volstritu


Zbog političkog uznemirenja u Vašingtonu posle kontroverznih poteza predsednika Donalda Trampa, danas se dogodio rekordan pad na Njujorškoj berzi, Volstritu, gde je vrednost deonica naglo opala zbog strahovanja investitora od toga šta tek sledi u vrhu američke države i da bi zato predsednik Tramp mogao izmeniti svoju najavljenu politiku u prilog biznisa.

Današnji pad na Volstirtu je najveći od septembra prošle godine čime je završen neuobičajeno dug period relativnog mira na berzi, uprkos promeni vlade krajem prošle i početkom ove godine.

Banke čija je vrednost deonica rasla od novembarskih predsedničkih izbora u SAD, danas su bile najveće gubitnice, a medju njima deonice "Benk o Amerika" koje su izgubile čak 5,9 odsto vrednosti.

Pošto se investitori sklanjaju od rizičnijih ulaganja, skočile su cene državnih obveznica, preduzeća koje sebave javnim uslugama i zlata, a vrednost dolara je opala.

Indeks "Standard end Purs 500" je izgubio 43 poena, ili 1,8 odsto vrednosti, i opao na 2.357.

Indeks "Dau Džons indastrial averidž" je izgubio 372 poena, ili takodje 1,8 odsto, i spao na 20.606.

Indeks "Nasdak" je opao za 158 poena, odnosno 2,6 odsto, na 6.011 poena, samo jedan dan pošto je dostigao svoju rekordnu visinu.

Deonice malih kompanija koje bi trebalo da imaju najveću korist od smanjenja poreza koje je predlagao Tramp, izgubile su više vrednosti nego ostale na tržištu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.