AAA

EKONOMIJA | 13.07.2017 13:45 > 13.07 14:53

EIB: U Trstu 120 miliona evra za Srbiju, 80 miliona za Balkan

Čelnici Evropske investicione banke (EIB) su na samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu ponovo istakli rešenost da pruže dalju potporu tom regionu na njegovom putu uključivanja u Evropsku uniju i potpisali operativne sporazume vredne 80 miliona evra za region i 120 miliona za Srbiju.

Kako je saopštila ta banka u Luksemburgu, potpisan je i Memorandum o razumevanju za jačanje saradnje EIB i vlade Kosova u transportu, energetici, opštinskoj i ekološkoj infrastrukturi, akciji za klimu, obrazovanje, zdravstvo, inovacije i mala i srednja preduzeća.

Na samitu je EIB odobrila zajam od 50 miliona evra za kliničke centre u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.

Predsednik EIB Verner Hojer i potpredsednik Dario Skanapjeko su takodje potpisali zajam od 50 miliona evra sa Srbijom u okviru Inicijative za ekonomsko jačanje (ERI), koju je EIB pokrenula prošle godine u sklopu migracione krize.

Cilj ERI programa je da zapadnobalkanskim i zemljama uključenim u politiku susedstva EU pomogne da prebrode socijalne i ekonomske infrastrukturne nevolje i pruži podstrek prvenstveno privatnom sektoru kako bi se uvećao privredni rast i otvorila nova radna mesta.

Investiciona banka EU je time potvrdila svoju ulogu vodećeg medjunarodnog finansijera na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju i ukazuje da je EIB od 2006-e odobrila 6,4 milijarde kredita regionu i samo za poslednje dve godine doznačila sredstva od milijardu i 200 miliona evra za razne projekte na Zapadnom Balkanu.

Takodje je saopšteno da je Evropski investicioni fond (EIF), deo EIB Grupe, potpisao obavezu o finansiraju fonda za privatne obveznice sredstvima od 100 miliona evra, za podršku preduzećima srednje veličine na Zapadnom Balkanu.

EIF je potpisao i pismo o namerama za uplatu dodatnih sredstava u poseban mehanizam Evropske komisije i jedan garantni fond Svetske banke, uključujući 20 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji, kao i 10 miliona evra za podsticanje zapošljavanja mladih u regionu.

Banka EU u Luksemburgu je navela da je za šest milijardi evra uvećala sredstva za finansiranje projekata u okviru Inicijative za ekonomsko jačanje zemalja u susedstvu Unije za idućih pet godina, tako da sad ta sredstva iznose 15 milijardi evra.

To bi trebalo da privuče dodatne investicije i ukupno oko 35 milijardi za projekte u susedstvu Unije, od čega bi trećina bila namenjena Zapadnom Balkanu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.