AAA

EKONOMIJA | 11.10.2017 14:30

Meksički milijarder vidi šansu za rast posle zemljotresa


Najbogatiji čovek Meksika, magnat u oblasti telekoma Karlos Slim rekao je da će rekonstrukcija posle dva razorna zemljotresa prošlog meseca otvoriti radna mesta i podstaći rast kao i da je više od 100 miliona dolara sakupljeno za pomoć posle potresa.

Desetine kuća i stanova razoreno je i treba da budu ponovo izgradjeni posle zemljotresa od 19. septembra magnitude 7,1 u kome je poginulo 369 ljudi i posle ranijeg još jačeg potresa magnitude 8,1 koji je pogodio južni Meksiko 7. septembra.

Slim je rekao da glavni grad Meksika, koji je teško pogodjen kasnijim zemljotresom, treba u fazi obnove da se okrene visokim zgradama kao one koje je su gradile njegove firme.

"Iako je to teška tragedija to će biti veliki faktor u podsticanju ekonomske aktivnosti i zaposlenja", rekao je Slim sinoć na konferenciji za štampu koju je organizovala njegova dobrotvorna fondacija.

Slim je rekao da su privatni donatori sakupili oko 22 miliona dolara za pomoć posle zemljotresa a da je njegova fondacija odgovorila na te donacije sa pet puta više novca, tako da je ukupno skupljeno 134 miliona dolara.

Novac će se upotrebiti za nužni smeštaj i hranu žrtava zemljotresa kao i za učvršćivanje istorijskih crkava i zgrada dok stručnjaci ne odluče kako da ih obnove. Sredstva će takodje ići za obnovu bolnica i škola i izgradnju boljih zgrada poštujući običaje svakog mesta.

Slim je zatražio da se uvedu promene u propisima gradnje da strukture budu otpornije na zemljotres i rekao da bi trebalo da bude obavezno da se ojačaju zgrade izgradjene pre razornog zemljotresa 1985. godine, posle koga su uvedeni stroži propisi za gradnju.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.