AAA

EKONOMIJA | 13.11.2017 14:20 > 13.11 14:45

Rihter: Želimo da radnici iz Srbije imaju iste uslove kao Slovaci

Slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter izjavio je danas da je interes Slovačke da se radnicima iz Srbije obezbede adekvatni radne uslove, socijalno osiguranje i odgovarajući smeštaj.

"S obzirom na sadašnju potražnju i stanje na slovačkom tržištu rada biće nam potrebna kvalifikovana radna snaga", kazao je Rihter na konferenciji za novinare sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranom Djordjevićem u Bratislavi.

Rihter je ranije danas potpisao sa ministrom rada Srbije Djordjevićem protokol o saradnji ministarstava u oblasti rada i zapošljavanja, kako bi radnici iz Srbije koji su potrebni Slovačkoj dobili iste uslove rada kao Slovaci i kako se ne bi širio socijalni damping na tržištu rada preko često sumnjivih posredničkih agencija.

Povodom problema nastalog jer neobaveštenost radnika iz Srbije zloupotrebljavaju posredničke agencije, ministar Rihter je da će saradnja u suzbijanju nelegalnog zapošljavanja izmedju slovačkog i srpskog ministarstva, kao i saradnja inspekcija rada dve zemlje pomoći da Srbi u Slovačkoj imaju ravnopravne uslove prema slovačkom Zakonu o radu.

"Srbija i Slovačka imaju sporazum o socijalnom osiguranju. Ako dodje zaposleni iz Srbije ima sve zakonske garancije koje postoje za gradjane Slovačke. To je naš cilj. Da stvaramo uslove da bilo koji državljanin treće zemlje, uključujući tu i Srbiju ima uslove jednake kao slovački zaposleni prema Zakonu o radu i da se ne dešava socijalni damping, da mi ne uvozimo jeftinu radnu snagu", kazao je Rihter.

Slovački ministar upozorio je da su uglavnom za iskorišćavanje radnika iz Srbije krive posredničke agencije, često iz Češke, Poljske i Madjarske, dodajući da je nelegalno zapošljavanje inspekcija otkrila u 24 preduzeća i da je u toku provera još 12.

"Otkako smo u Slovačkoj pooštrili zakon o agencijama za privremeno zapošljavanje mnoge koriste priliku da otvore podružnicu u susednim zemljama gde propisi nisu tako strogi i da tako šalju zaposlene. Zato je važno da imamo blagovremeno informaciju o ljudima koji dolaze iz Srbije", kazao je Rihter i dodao da radnici iz Srbije rade najčešće u fabrikama automobilske industrije i elektro industrije.

Prema najnovijim podacima, u Slovačkoj radi 10.811 državljana Srbije, od toga 8.516 bez potrebe da imaju radnu dozvolu a 2.295 uz radnu dozvolu koju su izdali slovački biroi rada. Većina zaposlena je na zapadu Slovačke u bratislavskom regionu, a najmanje dve trećine su prema rečima Rihtera Slovaci iz slovačke manjine u Srbiji kojima i nije potrebna dozvola za rad, javlja slovačka agencija TASR.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Djordjević je rekao da saradnja zemalja u regionu u oblasti sprečavanja rada na crno od velikog značaja, jer za cilj ima obezbedjivanje pune zaštite gradjana na radu u inostranstvu, uz istovremeno poštovanje važećih propisa obe države.

"U zajedničkom je interesu da se dodatno ojača saradnja dveju Vlada, kao i ministarstava u ovoj oblasti, posebno u borbi protiv nelegalnog rada, kao i u boljem protoku informacija u cilju sprečavanja rada na crno i rada nelegalnih agencija", kazao je Djordjević i dodao da su nadležne službe ministarstva pojačale kontrolu licenciranih agencija i da intenzivno saradjuju sa ostalim institucijama nadležnim za kontrolu subjekata koji obavljaju poslove zapošljavanja bez dozvole za rad.

Kako je prenelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Djordjević je kazao da se nastavlja sa svim neophodnim merama iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja nelegalnog zapošljavanja srpskih gradjana u inostranstvu zbog čega su od početka ove godine oduzete dve dozvole za rad agencijama koje su zapošljavale u Slovačkoj i pet privrednih subjekata nije dobilo dozvolu, jer su obavljali poslove zapošljavanja bez dozvole.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.