AAA

EKONOMIJA | 22.11.2017 17:55

Novi britanski budžet ne predvidja veliku pomoć ekonomiji pred Bregzit


Britanski ministar finansija Filip Hamond predstavio je danas oprezne planove o javnoj potrošnji, dok se ekonomske prognoze za Veliku Britaniju konstantno pogoršavaju s pripremama za izlazak iz EU.

Hamond je danas izneo nepovoljne procene pošto sve sporija britanska ekonomija i konstantni budžetski deficit ne ostavljaju dovoljno novca za povećanje javne potrošnje, a zahteve postavljaju zaposleni u prosveti, vatrogasnim službama i vojsci.

Potreba britanske Vlade da sačuva odredjena sredstva u državnoj blagajni zbog neizvesnosti koje prate Bregzit dodatno povećava pritisak.

Hamond je danas ponudio tri milijarde funti za dvogodišnju pripremu za Bregit, i neke olakšice za kupce prvih kuća, ali je izbegao da govori o drugim oblastima.

"Nalazimo se na prekretnici u našoj istoriji. Rešeni smo da gledamo napred, a ne nazad, i da jačamo snagu britanske ekonomije", rekao je Hamond u obraćanju donjem domu britanskog parlamenta.

Pokušao je da predstavi optimističnu viziju "svetske Velike Britanije" koja će prigrliti tehnološku revoluciju i iskoristiti prilike koje donosi izlazak iz Unije. Obećao je "balansiran" pristup dok se postavljaju zahtevi za okončanje štednje.

Iako se trudio da deluje optimistično o ekonomskim izgledima Velike Britanije posle Bregzita, Hamond je u govoru otkrio bolnu istinu da britanska ekonomija usporava.

Nezavisna britanska Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR) prognozirala je da će Velika Britanija u 2017. ostvariti ekonomski rast od 1,5 odsto, a u 2018. godini 1,4 odsto. Za 2019. i 2020. prognoziran je rast od 1,3 odsto, dok se 2021. očekuje da bude 1,5 odsto, a u 2022. godini 1,6 odsto.

S druge strane, evrozona napreduje s godišnjim rastom od oko 2,5 odsto.

Za to vreme, javne finansije Velike Britanije slabe. Neto dug javnog sektora sada iznosi 87,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je 2007. godine iznosio 40 odsto, saopštio je juče britanski statistički zavod.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin odmah je kritikovao Hamondove planove.

"Našu zemlju karakteriše sve veća nejednakost i nepravda. Obećan nam je revolucionarni budžet, a zapravo nema nikakvih promena. Ljudi su očekivali pomoć od ovog budžeta i oni su iznevereni. Izneverila ih je Vlada koja je, kao i ekonomija kojom upravlja, slaba i nestabilna i čija je promena hitno potrebna", rekao je Korbin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.