AAA

EKONOMIJA | 12.02.2018 14:40 > 12.02 15:26

Moskovisi se založio za sankcije EU protiv 'poreskih rajeva'

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi založio se danas za sankcije protiv devet zemalja na "crnom spisku poreskih rajeva" koji je sastavila Evropska unija i zatražio transparentnost od 55 zemalja na takozvanoj "sivoj listi".

"Zahtevam sankcije prema zemljama na 'crnom spisku' ", rekao je Moskovisi za televiziju Frans 2 (France) i dodao da "sredstva iz budžeta EU ili evropskih javnih banaka ne treba da idu preko zemalja koje se smatraju 'poreskim rajevima' ".

Moskovisi je rekao da su to Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj i dodao da će njegov predlog biti uskoro njima podnet.

Manje od dva meseca pošto ga je ustanovila, EU je 23. januara sa "crnog spiska poreskih rajeva" skinula osam od 17 zemalja.

Te zemlje su sa "crnog" prebačene na "sivi spisak" jer su preduzele neke od mera za uvodjenje poreskih obaveza stranih ulagača.

"Tražim od ministara finansija (EU) da javno i na transparentan način saopšte koje su obaveze preuduzete", dodao je evropski komesar. Ocenio je da je transparentnost najbolje sredstvo u borbi protiv utaje poreze i drugih finansijskih malverzacija.

Na crnom spisku EU sada je devet zemalja Bahrein, Guam, Maršalska Ostrva, Namibija, Američka Samoa, Palau, Sveta Lucija, Trinidad i Tobago.

Zemlje koje su sa "crne" prebačene na "sivu listu" su Panama, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tunis, Mongoloija, Makao, Grenada i Barbados.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.