AAA

EKONOMIJA | 12.04.2018 13:20 > 12.04 15:28

STO: Moguće žalbe na takse SAD zavise od zemalja članica

Ukoliko žele da ospore carinske barijere koje je uveo predsednik SAD Donald Tramp, članice Svetske trgovinske organizacije (STO) treba same da ulože žalbu toj instituciji, rekao je danas portparol STO u Ženevi.

Generalni direktor STO Roberto Azevedo izjavio je da razume Trampovu želju da stvori radna mesta u SAD i poboljša plate, ali ocenio da zemlje koje zauzimaju čvrst stav po pitanju trgovine treba da paze da ne izazovu "domino efekat" koji bi mogao omesti takve ciljeve.

Portparol STO Daniel Prizen prethodno je odbio da komentariše Trampovu odluku o uvodjenju taksi na uvoz čelika i aluminijuma, ali je podsetio da je Azevedo u ponedeljak izrazio zabrinutost zbog najavljenog uvodjenja tih barijera, preneo je Frans pres.

Prizen je ipak rekao da naredna etapa "u potpunosti zavisi od zemalja članica" STO.

"Mi ne možemo ništa automatski da pokrenemo po tom pitanju" rekao je Prizen i dodao da članovi mogu da pokrenu to pitanje preko komiteta i saveta.

On je rekao da je u sredu tokom zasedanja Generalnog saveta, što je vrhovno telo za odlučivaje STO, 18 delegacija uzelo reč da izrazi zabrinutost o tom pitanju.

On je podsetio da ukoliko se članovi žale telu za rešavanje sporova postoji prvo period rasprave, koji traje obično 60 dana, zatim ukoliko dve strane nisu našle uzajamno prihvatljivo rešenje jedna od njih može da traži formiranje panela stručnjaka, što je, kako je rekao, redovna procedura za svaki spor.

"Kad jednom krenemo ovim putem biće teško vratiti se nazad. Politika oko za oko će nas sve oslepeti i ubaciti svet u recesiju", preneo je portparol reči generalnog direktora Azaveda.

Azevedo je govoreći o mogućem uticaju trgovinskog spora SAD i Kine s najavom zaštitnih mera što bi moglo eskalirati u trgovinski rast s ogromnim posledicama u svetu, rekao da zemlje koje uvode zaštitine mere za poboljšanje svoje privrede moraju paziti da ne izaovu "domino efekat", preneo je AP.

"Još nismo tamo", rekao je on.

Azevedo je prihvatio kritiku STO, ali odbacio kao "spekulacije" da bi Vašington mogao da se povuče iz te organizacije kako bi onemogućio da se osporavanjem taksi za Kinu u tom telu spreče mere.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.