AAA

EKONOMIJA | 16.05.2018 14:20 > 16.05 14:25

Pad turske lire posle Erdoganovih izjava

Turska lira je danas pala na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar i evro, posle izjava predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da želi više da utiče na monetarnu politiku ako u junu bude ponovo izabran za predsednika.

Oslabljena rizikom od pregrevanja ekonomije, rastućim deficitom i inflacijom, turska lira je za mesec dana izgubila devet odsto vrednosti.

Današnji kurs je 4,49 lira za dolar, što je pad od 1,1 odsto u odnosu na juče, i 5,3 lire za evro.

U intervjuu koji je u ponedeljak dao televiziji Blumberg u Londonu, Erdogan je pojačao nestabilnost tržišta deviza rekavši da želi da ojača tursku monetarnu politiku ako pobedi na prevremenim izborima 24. juna.

Erdogan je već izazvao pad lire u petak, izjasnivši se protiv bankarskih kamata i nazvavši ih "izvorom sveg zla". On se često izjašnjava protiv podizanja kamatnih stopa, za koje ekonomisti tvrde da smanjuju inflaciju.

Centralna banka je krajem aprila podigla jednu od glavnih kamatnih stopa, ali investitori ukazuju na manjak manevarskog prostora na duži rok, budući da Erdogan često vrši pritisak da se stope smanje.

Usled sve većeg broja loših ekonomskih pokazatelja, agencija za kreditni rejting Standard end Purs je snizila rejting Turske pozivajući se na inflaciju i povećani deficit.

Brojni posmatrači smatraju da je Erdogan raspisao prevremene izbore u strahu od pogoršanja ekonomske situacije zbog čega bi mogao da izgubi glasove. Redovni rok za izbore je bio za godinu i po.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.