AAA

EKONOMIJA | 16.05.2018 14:25 > 16.05 14:34

Zvaničnik Banke Engleske izvinio se zbog izjave da je ekonomija u 'menopauzi'

Viceguverner Banke Engleske Ben Broudbent bio je primoran na izvinjenje jer je britansku ekonomiju opisao kao nedinamičnu, u "menopauzi", što je ocenjeno kao "grubo seksistička" izjava.

Ekonomija je u "kritičnom periodu" što se poslednji put desilo u viktorijanskom dobu 1880-ih godina, sa "iznenadnim usporavanjem i zastojem u produktivnosti", rekao je on za list Telegraf.

Broudbent je dodao da to znači da je ekonomija "u menopauzi i to se može primeniti za oba pola", a to drugim rečima znači da ste "prešli sopstveni vrhunac produktivnosti".

Ta izjava je izazvala raspravu u Velikoj Britaniji, posebno na društvenim mrežama, posebno pošto je Broudbent (53) zadužen za monetarnu politiku u banci vidjen kao potencijalni naslednik Marka Karnija kojem mandat ističe 2019. godine.

"To je grubo seksistička izjava", ocenila je Kler Fips glavna urednica za onlajn izdanje lista Gardijan.

"To su ružne, neopravdane i potencijalno agresivne reči", rekao je predstavnik televizije Aj Ti Vi (ITV) Robert Peston i dodao da nema nikakvog razloga pomisliti da su osobe u menopauzi manje produktivne.

Broudbent se, suočen s tim kritikama, izvinio. "Žao mi je što sam loše izabrao reči, duboko žalim zbog štete koju je moja izjava nanela", rekao je on.

Zvaničnik je dodao da je u spornoj izjavi pokušao da objasni "kritični period" na engleskom "climacteric" period, termin koji su koristili istoričari za opisivanje perioda lošeg rasta produktivnosti u 19. veku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.