AAA

EKONOMIJA | 26.05.2018 09:15 > 26.05 10:25

Demonstracije protiv MMF-a u Argentini


Stotine hiljada Argentinaca demonstrirale su protiv pregovora s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sporazumu o pomoći.

Argentina je zatražila kreditnu pomoć posle krize svoje valute, pezosa koji je izgubio 20 odsto vrednosti prema dolaru za mesec dana.
Demonstranti se boje zahteva MMF.
"Znamo da neoliberalni kolonijalizam nudi samo bedu. Treba mu se suprotstaviti na ulici i na biralištima", navodi se u zajedničkoj deklaraciji koju je pročitao jedan od demonstranata.

Danijel Filmus, ministar u bivšoj levičarskoj vladi, zatražio je da se o uslovima sporazuma s MMF raspravlja u Parlamentu i da ih poslanici odobre.

Sindikalni lider Ugo Jaski smatra da je povratak Argentine MMF-u "potvrda nadmoći finansijske špekulacije".

"Nisam glasao za (predsednika) Maurisija Makrija, ali verujem da je obmanuo mnoge ljude. Nije održao obećanja iz kampanje i zadužio nas je", rekla je zvaničnica Karmen Gutijeres.

Da bi smanjila budžetski deficit od 3,9 odsto BDP, Vlada je najavila politiku štednje kao jedini način da se obuzda inflacija i podstakne rast.

Deo stanovništva smatra da se već pristalo na prevelike žrtve, posebno zbog delimičnog smanjenja državnih subvencija za vodu, struju i gas, dok inflacija već 10 godina prelazi 20 odsto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.