AAA

EKONOMIJA | 27.09.2018 12:35 > 27.09 15:24

STO smanjila prognozu rasta svetske trgovine usled američkih carina

Svetska trgovinska organizacija (STO) smanjila je danas prognozu rasta trgovine u svetu, navodeći povećanje trgovinskih tenzija izmedju velikih privreda i veću neizvesnost.

To telo sa sedištem u Ženevi smanjilo je prognozu za ovu godinu za pola procentnog poena na i dalje snažnih 3,9 odsto. STO predvidja dalje usporavanje raste obima svetske trgovine sledeće godine na 3,7 odsto.

"Dok je rast trgovina i dalje snažan, to smanjenje odražava veće tenzije koje vidimo izmedju glavnih trgovinski partnera", rekao je generalni direktor STO Roberto Azevedo.

STO je navela nove trgovinske mere koje ciljaju na izvoz "velikih privreda", što je jasna aluzija na tenzije SAD sa ključnim trgovinskim partnerima.

SAD su uvele carine na robu, uključujući čelik i aluminijum, iz više zemlja, medju kojima su stari saveznici poput Evropske unije i Kanade. Takodje su ušle u spor s Kinom koju optužuju da nepravično traže od stranih kompanija da daju svoju tehnologiju ako žele pristup njenom tržištu.

Predsednik SAD Donald Tramp je u ponedeljak odobrio povećanje carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara. Peking je odgovorio uvodjenjem penala na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara. Prethodno su carine s obe strane bile povećane na robu vrednu 50 milijardi dolara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.