AAA

SVET | 20.12.2018 08:05

Pjongjang: Nećemo sprovesti denuklearizaciju ako SAD ne uklone nuklearnu pretnju


Severna Koreja saopštila je danas da nikad neće jednostrano sprovesti denuklearizaciju ako SAD prethodno ne uklone svoju nuklearnu pretnju.

To saopštenje vladine agencije KCNA podgreva sumnje u spremnost severnokorejskog lidera Kim Džong Una da se odrekne nuklearnog arsenala koji on možda vidi kao glavnu garanciju svog opstanka na vlasti, navodi Asošiejted pres.

Severna Koreja je u današnjem saopštenju ponovila svoj stari stav o denuklearizaciji i optužila Vašington da ne ispunjava ono što je dogovoreno na samitu Kima i predsednika SAD Donalda Trampa 12. juna u Singapuru.

"Korejsko poluostrvo uključuje teritoriju naše republike i ceo region (i Južnu Koreju), gde su SAD razmestile svoju invazivnu snagu, uključujući nuklearno oružje. Potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne samo iz Severne i Južne Koreje, već i iz oblasti oko Korejskog poluostrva", navodi se u saopštenju.

Saopštenje KCNA dolazi usred zastoja u nuklearnim pregovorima Vašingtona i Pjongjanga povodom redosleda poteza u procesu denuklearizacije i uklanjanja medjunarodnih sankcija Severnoj Koreji.

Kim i Tramp su se u Singapuru obavezali na neodredjen cilj "potpune denuklearizacije" Korejskog poluostrva, ne precizirajući kada i kako će ona biti sprovedena.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.