AAA

SVET | 20.12.2018 11:50 > 20.12 17:32

Putin: Odnosi Rusije i SAD dotakli dno

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su odnosi Rusije i SAD "dostigli dno", ali je naveo da treba naći izlaz iz te situacije, te da je Rusija spremna na to.

"Dotakli smo dno. Moramo da se podignemo, da odskočimo, da udahnemo svež vazduh, da razmislimo kako ćemo živeti dalje", rekao je Putin na godišnjoj pres-konferenciji.

On je rekao i da ne zna da li će biti susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Mi smo spremni. Postoje pitanja koja treba zajedno treba da rešavamo, o Severnoj Koreji, Avganistanu, drugim pitanjima u svetu, o bilateralnin pitanjima", rekao je Putin.

Na pitanje da li on ima nemaru "da upravlja svetom, Putin je kazao: "Što se tiče upravljanja svetom, mi znamo gde se nalazi štab koji pokušava da to radi. I on nije u Moskvi, to je povezano sa vodećom ulogom SAD u svetskoj ekonomiji, sa rashodima na odbranu, 700 i više milijardi dolara troše SAD, a mi 46".

On je zapitao da li to liči na nameru da Rusija upravlja svetom.

"To je kalup koji se nameće javnom mnjenju zapadnih država za rešavanja unutarblokovskih i unutrašnjih pitanja", rekao je Putin.

Po njegovim rečima, da bi zemlje NATO bile udružene, potreban je spoljašnji neprijatelj.

"Treba se protiv nekog okupiti, evo protiv Rusije", naveo je Putin i dodao da u nekim zemljama Istočne Evrope postoji rusofobija kako bi se na unutrašnjem planu obezbedila dobrobit.

"Naš glavni cilj je da se obezbede povoljni uslovi za razvoj Ruske Federacije u ekonomiji i socijalnoj sferi. Da se obezbedi siguran napredak, da se obezbedi jačanje u samoj zemlji i da Rusija zauzme dostojno mesto na medjunarodnoj areni kao ravnopravan partner", naveo je Putin.Putin polazi od toga da neće biti nuklearnog rata

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na opasnost smanjenja praga primene atomskog naoružanja, jer bi to, kako je ocenio, moglo da dovede do globalne katastrofe.

"Polazim od toga da čovečanstvo ima dovoljno zdravog razuma i osećanja samoočuvanja da bi sprečilo nuklerani rat", rekao je Putin na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o tome šta bi rekao gradjanima koji se boje nukleranog rata.

Putin je ukazao na opasnost stvaranja balističkih atomskih raketa koje nemaju atomsko punjenje. "Ko će ga znati ima li atomsko punjenje ili neatomsko. Tek posle možeš da shvatiš", rekao je on.

Po njegovim rečima, inicijativa o trci u naoružanju polazi od Zapada, SAD, koje su najavile izlazak iz Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa.

On je rekao da Rusija "mora nekako da odgovori na moguće razmeštanje novih vidova naoružanja u Ističnoj Evropi".

"Da posle ne kukaju da mi hoćemo neko preimućstvo. Mi ne idemo na preimućstvo, već samo na očuvanje pariteta", rekao je Putin, dodajući da Rusija nije zainterovana za trku u naoružanju.

"To je očuvanje pariteta", rekao je Putin, govoreći o novim sistemima protivraketne odbrane.
Putin smatra nepotrebnim represiju protiv ruskih rep muzičara

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ne podržava otkazivanje koncerata dok hapšenje muzičara, posebno repera smatra nepotrebnim.

"Slažem se s vama o privodjenju repera. To je nepotrebno jer izaziva suprotni efekat od onoga što se očekuje. To nije ništa dobro", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare povodom privodjenja muzičara u Rusiji.

Ruski predsednik je dodao nema ništa protiv repera ni rep muzike navodeći da je jedan reper prekriven tetovažama učestvovao u njegovoj predizbornoj kampanji.

Putin je rekao da umetnost ne postoji "da bi favorizovala niske porive, već da bi uzdigla nivo kulture" i dodao da zbog toga ne treba umetnike "hapsiti, zabranjivati i kažnjavati".

U Rusiji se poslednjih nedelja otkazuju koncerti repera koji su sve više izloženi represiji. Rep muzika je postala izuzetno popularna, a muzičari su u tekstovima sve više kritični prema stanju u zemlji.

Jedan od najpoznatijih repera Haski (Husky) uhapšen je posle koncerta koji je održao na ulici, pošto je u poslednjem trenutku otkazan njegov nastup u koncertnoj hali u Kasnodaru, al je ubrzo pušten.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.