AAA

SVET | 22.12.2018 18:35

Porošenko potpisao zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da promeni ime


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je danas zakon koji nalaže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da promeni ime kako bi se jasno razlikovala od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Ukrajinska crkva je vekovima bila deo RPC, ali su se neki pravoslavni ukrajinski velikodostojnici, uz podršku vlade, odvojili i formirali nezavisnu praoslavnu crkvu u Ukrajini. Taj potez je došao u vreme sporenja Moskve i Kijeva zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i zbog njene podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Zakon koji je Porošenko potpisao naredjuje Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da u svom novom imenu eksplicitno pokaže svoj odnos prema Moskovskoj patrijaršiji.

Porošenko je rekao da će pravoslavnim vernicima to olakšati izbor izmedju nove nezavisne crkve i pravoslavne crkve koja je još povezana s Moskvom.

"Lakše je napravti izbor kada su sve stvari nazvane svojim imenom", naveo je ukrajinski predsednik.

Iako Porošenko tvrdi da zakon ne krši verske slobode, Ukrajinska pravoslavna crkva je oštro protestovala, ocenivši da je reč o neustavnom pokušaju vlade da se meša u oblast vere.

Kada je ukrajinski parlament u četvrtak glasao o zakonu, više od 1.000 sveštenika i paroha Ukrajinske pravoslavne crkve protestovalo je zbog tog poteza ispred zgrade skupštine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.