AAA

SVET | 24.12.2018 14:10

Francuski premijer je za mir sa 'Žutim prslucima', podržava policiju


Francuski premijer Eduar Filip izjavio je danas da je odlučan da se uspostavi red i mir posle nekoliko nedelja protesta pokreta "Žuti prsluci", tokom kojih je, uz masovno blokiranje saobraćaja, bilo i nasilja.


Filip je danas izrazio podršku trojici policajaca iz specijalne motociklističke jedinice koje su demonstranti napali u subotu uveče jer je jedan od policajaca na demonstrante neizazvano bacio granatu sa suzavcem, dok su se ljudi mirno razilazili posle protesta u centru Pariza.


Kada su demonstranti navalili na njih, jedan od policajaca je izvadio pištolj i uperio ga na demonstrante koji su odgovorili kanonadom predmeta koje su bacali ka njima, a potom su im prišli i potukli se.


Trojica policajaca su potom pobegla, ostavivši jedan od svoja tri motocikla, a nešto kasnije su se vratili s velikim pojačanjem.


Demonstranti su snimili napad i video-snimak kruži na društvenim mrežama s raznim komentarima, od osude policajaca do osude demonstranata koji su ih gadjali čak i stubovima ulične ograde, iščupanim iz trotoara.


Parisko tužilaštvo je otvorilo istragu, ali niko nije priveden.


Protestni pokret "Žuti prsluci", sa socijalnim i ekonomskim zahtevima, koji je širom Francuske nastao 17. novembra, u subotu je priredio "šesti čin demonstracija", ali se odazvalo znatno manje ljudi. Vlast je u medjuvremenu popustila i donela desetak mera na osnovu više od 40 zahteva demonstranata.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.