AAA

SVET | 06.01.2019 12:55 > 06.01 13:31

Bolton: Povlačenje iz Sirije uslovljeno porazom ostataka Islamske države

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa Džon Bolton izjavio je danas da je povlačenje američkih vojnika iz severoistočne Sirije uslovljeno porazom ostataka organizacije Islamske države i turskim garancijama za bezbednost kurdskih boraca, saveznika SAD.

Bolton, koji je u subotu doputovao u Izrael da objasni Trampovu odluku o povlačenju američkih vojnika, rekao je da nema rasporeda za povlačenje, ali da ono neće biti neograničeno.

"Postoje ciljevi koje želimo da postignemo, a koji uslovljavaju povlačenje. Raspored zavisi od političkih odluka koje moramo da primenimo", rekao je Bolton novinarima u Jerusalimu.

Njegova izjava se smatra prvom javnom potvrdom da je povlačenje usporeno pošto se Tramp suočio s kritikama saveznika i ostavkom ministra odbrane Džima Matisa kada je planirao da se to učini u roku od nekoliko nedelja.

Tramp je sredinom decembra najavio da će SAD povući svih svojih 2.000 vojnika iz Sirije, što je podstaklo strahove da se otvara put za turski napad na kurdske borce u Siriji koji su se borili uz američke vojnike protiv ekstremista Islamske države.

Turska smatra kurdsku Narodnu zaštitnu jedinicu, YPG, terorističkom organizacijom povezanom sa kurdskim pobunjenicima sa njene teritorije.

Bolton sutra putuje u Tursku, a danas je rekao da SAD insistiraju da kurdski saveznici koji se bore protiv Islamske države budu zaštićeni od turske ofanzive. On će to reći turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

"Ne mislimo da bi Turci trebalo da preduzmu vojnu akciju koja nije u potpunosti koordinisana i dogovorena sa SAD", rekao je Bolton.

Tramp je rekao da neće "dozvoliti daTurska ubija Kurde", dodao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, objasnivši da su SAD tražile od kurdskih saveznika da se uzdrže od traženja zaštite od Rusije ili Vlade sirijskog predsednika Bašara Asada.

Bolton je najavio da će američki vojnici ostati u al-Tanfu na jugoistoku Sirije da se suprotstave iranskoj aktivnosti u regionu.

On je danas obišao drevne tunele ispod Zida plača u jerusalimskom starom gradu. Njemu je prikazan virtualni obilazak istorijskog mesta, a potom se sastao i ručao s izraelskim kolegom, američkim ambasadorom u Izraelu i izraelskim u Vašingtonu.

Američki zvaničnici obično izbegavaju zvanične sastanke u istočnom Jerusalimu, gde Palestinci planiraju da osnuju glavni grad svoje buduće države. Sam Tramp je medjutim tokom svoje posete obišao taj deo grada koji je Izrael osvojio u šestodnevom ratu 1967. godine od Jordana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.