AAA

SVET | 10.01.2019 17:20

Orban: Cilj Madjarske je da antiimigrantske snage prevladaju u svim institucijama EU

Cilj Madjarske na predstojećim izborima za Evropski parlament je da "antiimigrantske snage" postanu većina u svim institucijama Evropske unije, uključujući EP i Evropsku komisiju, izjavio je danas madjarski premijer Viktor Orban.

Orban, koji je na aprilskim izborima osvojio treći uzastopni mandat, vodeći kampanju zasnovanu na antiimigrantskim politikama, predvideo je da će u Evropi postojati dve civilizacije jedna koja gradi svoju budućnost na mešanoj islamsko-hrišćanskoj koegzistenciji i druga u Centralnoj Evropi koja će biti samo hrišćanska.

"U narednih 15, 20 godina migracija će biti najvažnije sudbinsko pitanje na kontinentu, i u okviru toga i u Madjarskoj", rekao je Orban novinarima.

On je kazao i da polaže "velike nade" u saradnju Italije i Poljske, čije se vlade protive imigraciji, i dodao da desničarskog italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i dalje doživljava kao "svog heroja".

Salvini je juče bio u Varšavi, u pokušaju da napravi savez sa vladajućim poljskim populistima uoči izbora za EP u maju, i izrazio nadu da će "italijansko-poljska osovina" zameniti aktuelnu "francusko-nemačku osovinu".

Dok je Salvini rekao da se sa liderom poljskih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim saglasio u najvećem broju pitanja, pojedini zvaničnici Poljske danas su izrazili rezerve prema Salviniju kog u toj zemlji vide kao previše prijateljski nastrojenog prema Rusiji.

Oni su naveli da sporazum sa Salvinijem nije postignut i da je dogovoreno samo da sastanci i konsultacije budu nastavljeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.