AAA

SVET | 12.01.2019 10:40

Blokada vlade SAD postala najduža u istoriji zemlje

Delimična blokada američke federalne vlade ušla je danas u 22. dan, čime je zvanično postala najduža blokada u istoriji zemlje. 

Prethodni rekord za najdužu blokadu bio je za vreme predsedništva Bila Klintona, kada je blokada trajala 21 dan od 15. decembra 1995. do 6. januara 1996. godine.

Izgleda da će sadašnja blokada američke federalne vlade trajati najmanje još nekoliko dana pošto demokratski članovi Kongresa odbijaju zahtev predsednika Donalda Trampa da se u budžetsku potrošnju uključi 5,7 milijardi dolara za finansiranje zida na američko-meksičkoj granici. Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa. 

Zbog blokade oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu.

Zbog delimične blokade je bez finansiranja devet od 15 ministarstva, medju njima poljoprivrede, domovinske bezbednosti, saobraćaja, pravde, kao i Stejt department.

Zatvoreni su nacionalni parkovi i muzeji, poput Smitsonijan muzeja u Vašingtonu. U prestonici ne radi ni Nacionalni zoološki vrt. Skoro svim radnicima u NASA je rečeno da ne dolaze na posao, kao i većini u poreskoj službi koja u ovo vreme obradjuje povraćaj poreza i druge slučajeve vraćanja novca.

Spor oko blokade vlade, koji zasad prema anketama više šteti predsedniku nego demokratama, mogao bi biti okončan zaobilaznim putem koji najavljuje Tramp proglašenjem vanrednog stanja što bi mu omogućilo da upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida.

Medjutim američki predsednik juče je izjavio da "još nije spreman" da proglasi vanredno stanje, i da bi, iako ima ovlašćenja da to uradi, i dalje više voleod a postigne dogovor s Kongresom.  

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa izglasali su juče da će zaposlenim u federalnoj vladi biti isplaćene zaostale plate kada se blokada završi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.