AAA

SVET | 16.01.2019 11:15 > 16.01 11:44

Lavrov: EU ne treba da zahteva od Srbije da se opredeljuje izmedju Moskve i Brisela

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi da Evropska unija ne bi trebalo da zahteva od Srbije da se opredeli izmedju nje i Rusije.

EU bi trebalo da se odrekne kolonijalne logike "ili-ili" i prestane da traži od Srbije da bira izmedju Rusije i EU, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

"U toku su pregovori o članstvu u EU, pregovara se o raznim poglavljima i EU se ne libi da kaže da Srbija pre svega mora da prizna Kosovo da bi postala članica, a drugo da se pridruži politici EU prema Rusiji uključujući i uvodjenje sankcija", dodao je Lavrov nazvavši zauzimanje takvih stavova nepristojnim.

Prema njegovim rečima, politiku prema Rusiji diktira agresivna manjina koja zahteva da i ostale članice zauzmu stav koji je je pun predrasuda i diskriminatorski prema Rusiji.

Rusija se zalaže za povratak saradnji, ali na osnovu balansa interesa svih strana a ne da se jednoj strani nameću stavovi koji formira mala grupa država, izjavio je ruski ministar.

Tramp nije radio za Rusiju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je ismejao navode da je američki predsednik Donald Tramp možda radio za račun Moskve.

Lavrov je novinarima rekao da izveštaji američkih medija u kojima se tvrdi da je Tramp možda bio ruski agent govore o dramatičnom padu novinarskih standarda.

Tramp je ove nedelje rekao da nikada nije radio za Rusiju.

Upitan da li bi Rusija objavila transkripte Trampovih razgovora s predsednikom Vladimirom Putinom, šef ruske diplomatije je rekao da bi to bilo kršenje osnovne diplomatske kulture.

Prema njegovim rečima, takvi zahtevi oslikavaju nelegitimno mešanje u ustavno pravo američkog predsednika da vodi spoljnu politiku.

Lavrov se negativno izrazio i o optužbama protiv Trampovog nekadašnjeg savetnika Majkla Flina, rekavši da je on razgovarao s ruskim ambasadorom samo u pokušaju da zaštiti američke interese.

Lavrov odbacio ocene da Srbi imaju destruktivnu ulogu u BiH

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je ocene da Srbi igraju destruktivnu ulogu u Bosni i Hercegovini zbog odbijanja da pristupe NATO.

"Nedavno sam čitao da se u SAD piše Srbi u BiH igraju destruktivnu ulogu. A nedavno je neki američki tink-tenk centar objavio da treba da se odustane od Dejtonskog sporazuma jer će Srbi da koče stupanje u NATO. Kao cilj, dakle, opet nije postavljeno blagostanje BiH i tri njena konstitutivna  naroda već stupanje u NATO", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je rekao da se Rusija sa tim ne slaže jer je to "mentalitet prošlog, ako ne i pretprošlog veka".

"U situaciji kada smo se svi izjasnili da stremimo izgradnji jedinstvenog ekonomskog i humanitarnog prostora i istu, nedeljivu bezbednost za sve na evroatlantskom prostoru, to je opet zamena medjunarodnog prava za NATOcentrična pravila", dodao je Lavrov.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.