AAA

SVET | 18.01.2019 19:40 > 18.01 19:44

Mase Poljaka oprostile se u Gdanjsku od ubijenog opopzicionog gradonačelnika Adamoviča (VIDEO)


Hiljade Poljaka u špalirima na ulicama Gdanjska, u tišini u kojoj su odjekivala samo crkvena zvona, oprostile su se danas od omiljenog gradonačelnika Gdanjska, Pavela Adamoviča, koga je prošlog vikenda na dobrotvornoj proslavi na bini ubio udarcima nožem lokalni sitni kriminalac.

Sa izlaskom pogrebne povorke od Evropskog centra Solidarnost, gde su nekoliko dana bili izloženi posmrtni ostaci Adamoviča a gradjani se opraštali od njega u mimohodu, do bazilike u centru grada večeras su počeli i dani narodne žalosti koja traje po odluci predsednika Poljske Andžeja Dude do subote uveče.

Iza kovčega u pogrebnoj povorci, na trasi odabranoj da prodje pored mesta za koje je Adamovič bio vezan, koračali su, pored porodice i predstavnici gradskih vlasti i službi, a takodje i nevladinih organizacija.

Žitelji Gdanjska juče su strpljivo u dugim redovima čekali da uzmu zastave Poljske i Gdanjska za večerašnji poslednji ispraćaj i sutrašnju sahranu a danas su mase napravile špalir u ulicama kojima je povorka prošla.

Gradonačelnici šest gradova, uglavnom opozicioni, uneli su kovčeg u baziliku u kojoj je misu služio mitropolit gdanjski, nadbiskup Slavoj Lešek Glodj a na misu je stigao i nekadašnji partijski šef Adamoviča, dugogodišnji bivši poljski premijer i lider liberalne Gradjanske platforme, danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Iako je Adamovič bio jedan od najviše napadanih političkih protivnika vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda a vlastima opozicija zamera da ga je ubilo tolerisanje govora mržnje od strane vlasti, sahrani će prisustvovati i predsednik Andžej Duda i delegacija vlade na čelu sa premijerom Mateušom Moravjeckim.

Stefan V, 27 lokalni kriminalac koji je pljačkao banke u Gdanjsku 2013. i za to osudjen na pet i po godina zatvora, na bini, u nedelju, pred šokiranim gradjanima koji su došli na dobrotvornu proslavu na trg, pošto je zadao smrtonosne udare nožem gradonačelniku, oteo je mikrofon i vikao da Adamovič mora da umre je ga je nevinog u zatvor strpala liberalna stranka Gradjanska platforma i navodno ga u zatvoru terorisala.

Atentat je možda mogao da bude sprečen, da su policija i zatvorska služba obratile pažnju na upozorenje majke Stefana V, koja je pred njegov izlazak iz zatvora upozorila policiju da je zabrinuta za psihičko zdravlje sina, pošto je ponovo počeo da čuje glasove, mrzi političare i krivi ih za svoj nesrećni život a takodje je pričao da kao osvetu sprema nešto veliko u Varšavi.

Sada su se pojavile informacije da je Stefan V. planirao veliki napad u Varšavi kojim bi se osvetio i ostao zapamćen, možda i na predsednika Poljske Andžeja Dudu.

Ministar unutrašnjih poslova Joahim Brudjinjski , nakon napada na gradonačelnika Gdanjska u kome je zadobio povrede kojima je sutradan podlegao objavio rat pretnjama političarima i govoru mržnje na internetu i ne prodje dan a da ne bude uhapšen neko od Poljaka koji prete na društvenim mrežama političarima likvidacijom a neki od gradonačelnika su zbog pretnji dobili policijsko obezbedjenje.

Gradonačelniku Gdanjska, zbog njegove uporne borbe za liberalne vrednosti i to da Gdanjsk bude otvoren grad za sve, i izbeglice i LGBT manjine, pretili su pre svega aktivisti ultrakatoličke nacionalističke Svepoljske omladine.

Adamovič je zatražio od policije i tužilaštva da istraže te pretnje, posebno kada mu je Svepoljska omladina objavila umrlicu u ime poljskog naroda, ali istraga je obustavljena jer je tužilaštvo konstatovalo da je to samo prirodan način da mladi izraze nezadovoljstvo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.