AAA

SVET | 04.02.2019 19:55 > 04.02 19:55

EU pesimista o Bregzitu posle sastanka s britanskim poslanicima

Evropska unija (EU) je "dobro postupila" da se pripremi za Bregzit bez dogovora, izjavio je danas visoki zvaničnik Evropske komisije posle sastanka s delegacijom britanskog parlamenta koji je ocenio "neuverljivim".

Poslanici Predstavničkog doma britanskog parlamenta danas su se u Briselu sastali sa zvaničnicima Evropske komisije u pokušaju izlaska iz zastoja koji je nastao pošto je britanski parlament odbacio sporazum Londona i Brisela o budućim odnosima posle Bregzita.
"Sastanak je potvrdio da je EU dobro postupila da započne pripreme u slučaju Bregzita bez dogovora", napisao je na Tviteru generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmajr.

Posle sastanka koji je trajao sat i po, britanski poslanici su rekli da bi premijerka Tereza Mej možda mogla da dobije odobrenje parlamenta ako EU prihvati izmene sadašnjeg sporazuma.

Premijerka pokušava da dobije izmene dela sporazuma koji se odnosi na takozvanu bezbednosnu mrežu (backstop) kojim se izbegava tvrda granica izmedju Irske i britanske pokrajine Severne Irske.

"Što se tiče EU, niko ne predvidja" ponovne pregovore o sporazumu, rekao je Selmajr, kojeg mnogi smatraju "desnom rukom" predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

"Kada smo pitali da li bi bilo kakvo uveravanje (o bezbednosnoj mreži) pomoglo da Predstavnički dom usvoji sporazum, odgovori poslanika su bili neuverljivi", rekao je Selmajr.

Predsednik odbora Laburističke stanke u britanskom parlamentu Hilari Ben izjavio je posle sastanka da razgovor nije doveo do pomaka.

Potpredsednik odbora Konzervativne stranke Džon Vitingdejl je rekao da je predložio povlačenje stavke "bezbednosne mreže" iz sporazuma.

Prema njegovim rečima, ponuda Selmajra ne može da se razmotri dok se konkretno ne vidi sadržaj takvog uveravanja i dodao da ukoliko se oceni da to ne nudi izlazak iz trenutne situacije, parlament će to teško prihvatiti.

Velika Britanija zvanično istupa iz članstva u EU 29. marta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.