AAA

SVET | 15.01.2017 15:30 > 15.01 16:08

Cilj Tereze Mej - da proces Bregzita bude težak


Britanska premijerka Tereza Mej ima za cilj da proces izlaska Velike Britanije iz EU bude u skladu sa pravilima, ali veoma težak, a plan za njegovo vodjenje izložiće u utorak, pišu danas britanski mediji.

Mej je ranije najavila da će postupak Bregzita formalno pokrenuti najkasnije do kraja marta, kada će aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora, ali ne sme zanemariti odluku Vrhovnog suda koji treba da odluči da li će pre otvaranja procedure o tome morati da se izjasni parlament, navode britanski mediji.

Sud bi odluku trebalo da donese do kraja januara, a britanska premijerka mesecima je pod pritiskom da što pre predstavi strategiju budućih pregovora sa Briselom koji će definisati odnose Velike Britanije i EU posle razlaza.

Mej će u zvaničnom obraćanju u utorak pozvati gradjane Velike Britanije da se ujedine i podrže Bregzit i zatražiti da se prestane sa "medjusobnim uvredama i netrpeljivošću izmedju protivnika i pristalica Bregzita", saopštili su izvori iz kabineta premijerke.

Britanski mediji navode da će predsednica vlade postaviti smernice za "težak i složen Bregzit" i uslove poput povlačenja sa jedinstvenog evropskog tržišta i iz carinske unije, ali i iz jurisdikcije Evropskog suda pravde, kako bi Velika Britanija ponovo preuzela kontrolu nad imigracijom iz EU.

Sandej tajms (Sunday Times) piše da će Mej saopštiti da želi "složen proces Bregzita, ali u skladu sa pravilima", a list San (Sun) navodi da će premijerka "pokazati da su uslovi Velike Britanije za izlazak iz Unije veoma ozbiljni".

Sandej telegraf (Sunday Telegraph), pozivajući se na izvore bliske vladi, prenosi da će "gradjani biti sigurni da kada premijerka kaže 'Bregzit znači Bregzit', ona to zaista i misli".

Ministar zadužen za Bregzit Dejvid Dejvis ponovo se u autorskom tekstu za Sandej tajms založio za prelazni sporazum Londona i Brisela koji će važiti dok traju pregovori, navodeći da Velika Britanija "ne želi da EU propadne, već da napreduje i politički i ekonomski".

On je dodao da će London nastojati da ubedi svoje evropske saveznike da će novo partnerstvo EU i Velike Britanije pomoći u daljem napretku Unije.

Glavni pregovarač Evropske komisije o Bregzitu Mišel Barnije upozorio je juče da EU mora biti svesna rizika po sopstvenu finansijsku stabilnost koje nose predstojeći pregovori sa Londonom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.