AAA

SVET | 10.03.2017 21:55 > 10.03 22:09

Turska osudila izveštaj UN o kršenju ljudskih prava

Ankara je odbacila izveštaj UN o kršenju ljudskih prava na jugoistoku Turske, ocenjujući da je izveštaj "pristrasan i zasnovan na lažnim informacijama".

"Izveštaj je u najvećem delu pristrasan i sastavljen na osnovu neistinitih podataka daleko od profesionalnih standarda", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva inostranih poslova i dodaje da Turska ne prihvata izveštaj "na neosnovanim tvrdnjama".

Ujedinjene nacije optužile su danas turske snage za teško kršenje ljudskih prava tokom nemira na jugoistoku Turske, gde je za manje od 18 meseci 2.000 ljudi izgubilo život.

Više od 335.000 ljudi, većinom Kurda, raseljeno je izmedju jula 2015. i decembra 2016, navedeno je u novom izveštaju UN.

Prekid vatre izmedju turske vojske i snaga Radničke partije Kurdistana (PKK) propao je u julu prošle godine posle nove eskalacije sukoba, a turske vlasti su u decembru iste godine uvele policijski čas u oblasti Sur, koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

U izveštaju UN se navodi da je u tom periodu zabeleženo hiljade ubistava, nestalih osoba i slučajeva mučenja, i drugih oblika kršenja ljudskih prava.

Izveštaj UN objavljen na 25 strana obuhvata javne, ali i poverljive izvore podataka i satelitske snimke, pošto Vlada Turske nije omogućila istražiteljima da pristupe oblastima u kojima su sprovedene operacije protiv PKK-a.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.