AAA

SVET | 26.09.2017 15:55

Netanjahu izrazio Merkelovoj zabrinutost zbog rasta antisemitizma

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je zabrinut zbog rasta antisemitizma nakon što je desničarska nacionalistička partija osvojila mandate u berlinskom parlamentu.

"Izrael je zabrinut zbog rasta antisemitizma u poslednjim godinama medju političkim elementima sa desnice i levice kao kod islamskih elemenata", rekao je Netanjahu u telefonskom razgovoru, kako je saopštio njegov kabinet.

Izraelski lider medjutim nije pomenuo partiju Alternativu za Namačku (AfD), izražavajuži svoju zabrinutost, iako se čini da je aludirao na rezultate opštih izbora u Nemačkoj, održanih u nedelju.

AfD je osvojila oko 13 odsto glasova, što je najbolji rezultat za nacionalističke snage od Drugog svetskog rata, navodi Frans pres.

U razgovoru s Merkelovom Netanjahu je "pozvao novu vladu koja će biti formirana da deluje na jačanju snaga u Nemačkoj koje prihvataju istorijsku odgovornost" za holokaust, saopštio je njegov kabinet.

"Izrael odbija svaki pokušaj da se poriče holokaust", rekao je Netanjahu, ocenivši da je Nemačka takodje odgovorna.

"Postoje dve stvari poricanje holokausta i poricanje odgovornosti", rekao je on.

Ključni članovi pomenute partije dovodili su u pitanje pokajanje Nemačke zbog Drugog svetskog rata i ubistva šest miliona Jeveja u holokaustu.

Preživeli u holokaustu koji žive u Izraelu su rekli da su šokirani i zabrinuti zbog uspeha Alternative za Nemačku.

"Mi imamo neprijatelja u Nemačkoj", rekao je Saul Oren, bivši zatočenik logora Aušvic i Zaksenhauzen koji se u Izrael uselio 1968. godine, dodavši da je "zabrinut, ali da ništa ne može da se uradi kako bi se sprečilo da se to dogodi u Evropi".

Osamdesetšestogodišnja Berta Badehi koja se krila za vreme nacističke okupacije u Francuskoj rekla je da je veoma šokirana, uporedila ono što se dešava sa širenjem raka i dodala da je podseća na strah koji je osetila kada bi naišla na nemačke vojnike u detinjstvu.

Izraelski mediji prenose da je Netanjahu podsetio svoje ministre na sednici vlade da je Merkelova bila "istinski prijatelj Izraela i jevrejskog narod mnoge godine, veliki lider Nemačke i Evrope" i preneo da joj je čestitao na pobedi, izrazivši uverenje Izraela da će se pod njenim rukovodstvom specijalni odnosi s Nemačkom produbiti i cvetati.

Takodje komentarišu da Izrael nije direktno osudio, ni izrazio zabrinutost zbog ulaska Alternative za Nemačku u Bundestag kao treće najjače partije u zemlji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.