AAA

SVET | 14.12.2017 20:05 > 14.12 20:20

EU na ceremoniji u Briselu pokrenula pojačanu vojnu saradnju


Evropska unija obeležila je danas na ceremoniji u Briselu početak primene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.

Vodje 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile "istorijski dan" pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili posle izbora Donalda Trampa u SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima.

"San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsetio na neuspeh više projekata u tom smislu u poslednjih 60 godina.

Tusk je rekao da se danas lansira program "stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)", što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.

"To je dobra vest za naše saveznike i loša vest za naše neprijatelje", rekao je Tusk.

Taj novi format saradnje ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata i zajedničke izrade opreme.

U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti Uniju u martu 2019, Danska i Malta.

Pre ceremonije šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu "istorijsku odluku koja je učinila da EU postane verodostojna u pružanju bezbednosti u svetu".

Ona je podsetila da je EU koja se dugo zadovoljavala ulogom "meke snage" bez prave vojne težine sada razvila brojna gradilišta da ojača svoju odbranu od izbijanja ukrajinske krize u proleće 2014. godine.

"Mislim da će to biti dobro za EU, za Evropu i za NATO", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je pozvan da prisustvuje samitu EU u Briselu.

Stoltenberg je rekao da će se time stvoriti veći kapaciteti, da će biti više ulaganja u odbranu i bolja raspodela tereta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.