AAA

SVET | 15.05.2018 10:50

EU se neće cenjkati sa članicama oko nezavisnosti pravosudja

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans upozorio je u izjavi poljskim medijima, povodom spora sa Poljskom oko reforme pravosudja, da se Evropska unija ne cenjka i ne pregovara sa članicama o tako temeljnoj vrednosti kao što su nezavisni sudovi."Mi se ne cenjkamo. Predstavili smo naše preporuke i one su jasne. Sada očekujemo od poljskih vlasti da se sa njima usklade. O nezavisnosti pravosudja se ne pregovara. Sudovi ili jesu nezavisni ili nisu", kazao je sinoć Timermans poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Timermans je u ponedeljak na sastanku ministara za evropske poslove zemalja članica EU u Briselu izjavio da je Poljska postigla napredak u dijalogu sa EK kako da se reši spor oko nezavisnosti poljskog pravosudja ali nedovoljan i da konzervativna vlada u Varšavi ima rok do 26. juna da ispuni preporuke EK.
Iako su i lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski i premijer Mateuš Moravjecki najavljivali proletos da se ogromnom verovatnoćom od preko 80 odsto usvojena korekcija pravosudne reforme kao ustupak preporukama EK može da reši spor, Timermans je rekao da je prerano da se govori o odustajanju od "nuklearne opcije", člana 7. Lisabonskog sporazuma i od sankcija Poljskoj.

"Može da se desi da EK i Poljska naprave takav napredak da možemo da konstatujemo da više nema sistemskih pretnji po pravnu državu. Može da se desi da napretka ne bude i da moramo da zamolimo Evropski savet da postupa dalje prema članu 7", rekao je Timermans.

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič najavio je nakon toga danas nove manje ustupke po preporukama EK u želji da se spor izgladi, odnosi Varšave i Brisela normalizuju a da nad Poljskom prestane da visi Damoklov mač eventualnih finansijskih sankcija u novom budžetu za koji se planira da sredstva iz fondova budu vezana i za valjanu pravnu državu članica EU.

"Vodićemo dalje dijalog. Želimo da EK donese pozitivnu odluku. Promislićemo razmišljanja EK koja govore o tome da bi naši predlozi mogli da idu dalje.  S druge strane, naš stav je da je EK u intervencijama preterala", kazao je danas poljskom državnom radiju Čaputovič.

Šef poljske diplomatije upozorio je da su za sada dalje izmene reforme pravosudja moguće ali da ako EK i to oceni kao nedovoljno, Poljska će diplomatskom ofanzivom nastojati da ubedi zemlje članice da je podrže u sporu sa EK.

Nakon neprestanog zaoštravanja spora Varšave i Brisela oko kontroverznih reformi  u režiji poljskih vladajućih konzervativaca otkako su pre dve ipo godine došli na vlast, prvo podržavjenja javnih medija, zatim čistki u državnoj upravi a  na kraju i reforme koja je ugrozila nezavisnost pravosudja poljski premijer Mateuš Moravjecki izabran je da pokuša  da spor izgladi.

Umesto da joj prete sankcije po proceduri člana 7. ukoliko bi EU konstatovala da je u Pojskoj ugrožena pravna država Poljska pokušava da uspe kao Madjarska Viktora Orbana da sprovede što više zamišljenih kontroverznih reformi ali uz stalni dijalog sa EU i bez straha da ce biti kažnjena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.