AAA

SVET | 28.06.2018 21:20

Italija blokirala zaključke samita EU


Italija je večeras blokirala usvajanje zajedničkih zaključaka o raznim temama prvog dana samita EU u Briselu, čekajući da sazna da li će dobiti šta traži svojim zahtevima u vezi s problemom migracije, rekli su smo izvori.

Premijer "(Đuzepe) Konte je uzdržan prema mogućnosti da se izjasni o svemu", rekao je italijanski izvor, dok je portparol Evropskog saveta objasnio, ne imenujući o kome govori, da je jedna država "uzdržana prema svim zaključcima".

Lideri 28 zemalja su počeli samit temama bezbednosti i odbrane, zatim zapošljavanja, inovacija i proširenja EU. Zaključci koje su odobrile sve države članice očekivali su se večeras, posle razmatranja tih tema koje nisu bile kontroverzne.

Ali, "pošto je jedna država članica uzdržana prema svim zaključcima, nikakvi zaključci nisu usvojeni u ovoj fazi", rekao je u kratkoj izjavi portparol Evropskog saveta koji okuplja šefove država ili vlada.

"Došlo je do dugog razgovora o proceduri, dužeg od pola sata", rekao je jedan evropski zvaničnik. "Italijani zadržavaju svoje mišljenje zavisno od ishoda debate o migracijama", rekao je on.

Po drugom evropskom izvoru, "bila je to veoma zagrejana diskusija i svi su se bacili na Italijane, ali dobro, nema konsenzusa, tako da nismo mogli usvojiti zaključke".

Ostalih 27 lidera je "iznenađeno, a ne nužno srećno", dodao je isti izvor.

Tako je večerašnja press-konferencija predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i njegovog kolege iz Evropske komisije Žan-Kloda Junkera otkazana. Rendevu je dat medijima na samom kraju samita, u petak popodne.

Tema migracija, najbolnija na samitu je rezervisana za večeru, te predstoji duga noć: po današnjem dolasku u Brisel, Đuzepe Konte koji okrivljuje svoje evropske kolege da su napustili Italiju da sama upravlja dolaskom migranata, vršio je pritisak.

"Čekamo akciju", rekao je šef nove italijanske populističke vlade. Ako konačni tekst o kojem se svi evropski lideri moraju složiti, ne zadovolji Rim, upozorio je on, na kraju samita "neće biti zajedničkih zaključaka".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.