AAA

SVET | 02.09.2018 22:35

Predsednik Filipina počeo posetu Izraelu


Predsedniku Filipina Rodrigu Duterteu koji je davao kontroverzne izjave o Holokaustu priredjen je danas topao doček u Izraelu, na početku četvorodnevne posete toj zemlji.

Duterte, kog optužuju za teška kršenja ljudskih prava u obračunu njegove vlade s narkoticima, rekao je pred polazak za Izrael da se "raduje široj saradnji u brojnim oblastima od obostranog značaja", uključujući odbranu i bezbednost, ekonomski razvoj, trgovinu i investicije, navodi Asošiejted pres.

Prodaja izraelskog oružja Duterteovoj vladi biće medju glavnim temama tokom prve posete nekog filipinskog predsednika Izraelu od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje 1957. godine.

Duterte je posetu počeo večeras obilaskom filipinske zajednice u Izraelu, gde živi oko 28.000 Filipinaca.

Predsednik Filipina je izazvao oštre reakcije kada je 2016. uporedio svoju kampanju protiv narkotika s genocidom nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, rekavši da će biti "srećan da ubije" tri miliona zavisnika. Kasnije se izvinio zbog te izjave.

Duterte će sutra posetiti memorijalni centar za žrtve Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, a potom i spomenik u čast Filipinaca koji su spasavali Jevreje u Drugom svetskom ratu.

Za razliku od tople dobrodošlice izraelskih zvaničnika, aktivisti za zaštitu ljudskih prava planiraju protest zbog Duterteove posete i pozvali su predsednika Izraela Ruvena Rivlina da se ne sastane s predsednikom Filipina.

Prema zvaničnim podacima filipinske policije, njeni pripadnici ubili su više od 4.500 osumnjičenih u borbi protiv narkotika, od dolaska Dutertea na vlast u junu 2016. godine, dok medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da je broj žrtava znatno veći.

Sam Duterte negira da njegova vlada sprovodi vansudske egzekucije, iako je više puta otvoreno pretio smrću narko dilerima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.